Assalamualaikum WBT
SEMPENA Cuti Hari Kemerdekaan yang ke 66 semalam, kami ke Melaka. Tak boleh nak jalan jauh-jauh sangat sebab plannya saat akhir. Pak Inche banyak kerja tapi nak jugak berjalan. Ingatkan bolehlah sampai utara memenuhi jemputan Mak Ngah, tapi apakan daya, bukan rezeki kami.
Dah lama tak makan ikan bakar dan nasi lemak di Anjung Batu. Bosan jugak setiap kali asyik makan Asam Pedas Hajjah Mona. Dahlah hari-hari pun makan lauk Asam Pedas Kantin Kak Sabariah 😆.
Ikan Bakar Muara Anjung Batu tentunya pilihan kami kerana suasananya lebih aman dan tenang.
Ambil air tebu jer satu jug.
Restoran Ikan Bakar ini terletak di muara sungai. Sk makan di sini sejak zaman remaja, masa tu Abang Long yang bawa.
Otak-otak, Jeli Kelapa dan Tapai Pulut dihantar ke meja apabila pelanggan duduk.
Nasi Lemak togel tapi sedap. Nasi lemak kat sini dah tak dibungkus. Jika datang ramai, mereka akan hidang nasi lemak dalam mangkuk hidang saiz besar.
Sotong Goreng Tepung dua ekor. Banyak betul tapi habis jugak. Paksa jugak habiskan kalau bawa balik bila nak makannya. Sotong tu sederhana besar. Kali ni tak minta sotong bakar.
Udangnya besar-besar betul kali ni. Kami dicadangkan masak mentega tapi kami minta agar dibakar sahaja. Di sini, mereka bakar kosong aje dan cicah dengan kicap yang diletakkan hirisan bawang dan cili api. Jangan lupa minta limau kasturi, perah dalam kicap lagi umph!
Ambil ikan siakap RM48 sekilo. Besar siakap ni anggaran sekilo jugak tu beratnya.Ada ikan jenahak, RM68 sekilo.
Tak pasti berapa harga sotong, udang dan ikan setiap satu sebab Sk tak ada di kaunter semasa bayar.
Sotong 2 ekor
Udang 6 ekor
Ikan seekor
Nasi lemak 3 pinggan
Air Tebu 1 jug
Jeli Kelapa 2
Jumlah RM144
Senarai harga dipaparkan dengan jelas di hadapan kaunter makanan laut.
Sedap nampak sotong tu. Nyumss
ReplyDeleteSama kita, takde rezeki makan kenduri Makngah ☺️
ReplyDeleteBetul, Anjung Batu ni lebih tenang dan kurang sesak kan. Jeli kelapa tu wajib PH makan kalau ke sana.
harga buleh tahan gak! Abam Kie cuma mampu beli bahan mentah n masak d rumah...
ReplyDeleteSeafood itu kalau fresh walopun hanya dibakar saja dan pakai sambal kicap, pasti tetap sedap 👍🤤. Rasa udang segar akan lebih terasa kalau hanya dibakar begitu saja.
ReplyDeleteHarganya tak mahal sangat pula. Menyesal saya saat di Melaka tak banyak eksplor kak 😅. Hanya di jonker.
Huhuhu ...
ReplyDeleteHaritu hati berbunga bila SK reply dapat datangn.Tapi tu la kita hanya merancang kan..
Nasib baik Jaja sampai juga sebagai wakil...🤭
Macam mahal sedikit.. Biasanya boleh bawah RM100 ni..
ReplyDeletesaya makan kt kedai persona kt umbai ikan bakar macam lagi murah. udang laut saiz macam akak makan tu rm70/kg. sotong saiz besar pun sama rm70/kg. jenahak rm60/kg. siakap rm30 sekor, anggaran berat dalam 700-800gram. pari tak ingat plak harga. pergi masa cuti sekolah baru ni.
ReplyDelete