GULAI MINANG LEMBU KORBAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum WBT

BATCH terakhir kepala dan kaki lembu dapat dari Program Ibadah Korban tahun ini, siap sudah dimasak Gulai Minang sehari sebelum hari mengundi  Pilihanraya Kecil Parlimen Pulai. Usahakan jugak masak hari Jumaat sebab Sabtu Cikwa balik untuk mengundi . Masa ambil kepala dan kaki lembu yang Che Li dah siap siangkan tu, Sk tengok ada bahagian yang besar, sederhana dan ada bahagian yang kecil potongannya. Sk asingkan yang besar dan sederhana untuk masak Asam Pedas, boleh baca post Asam Pedas Kepala dan Kaki Lembu DI SINI dan yang kecik-kecik tu dapat sebekas besar anggaran kurang sekilo, Sk simpan semula dalam bekas dan sejukbekukan untuk dimasak Gulai Minang.


Sk memasak guna cara tumis darat. Bahagian lembu yang kecik-kecik tu, Sk rebus bersama halia dalam periuk noxxa dengan set HP 40. Sementara noxxa buat kerja dia, Sk siapkan bahan kisar untuk ditumis.

BAHAN DIKISAR HALUS :

1 biji bawang besar

2" halia

1" lengkuas

1 ketul kunyit hidup sebesar ibu jari

7 tangkai lada hidup

1 tbs biji ketumbar

1 tbs jintan manis

1 tbs jintan putih


BAHAN LAIN :

3 batang serai diketuk

3 keping asam gelugor

10 helai daun limau purut

1 kotak santan (200ml)

Air secukupnya

Garam

Minyak untuk menumis


CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak masak, kemudian masukkan bahan kisar dan serai. Kacau sentiasa supaya tidak hangus, tambahkan air jika perlu.


2. Masukkan bahan yang telah ditumis terus ke dalam periuk noxxa dan set Stir Fry. 

3. Biarkan ia merenih, sambil-sambil tu campaklah asam gelugor, daun limau purut dan garam. Akhir sekali masukkan santan, kacau sentiasa supaya santan tidak berketul.


Iman kata, dia punya bau sedap betul. Boleh tak lain kali bonda masak guna daging pulak 😆.


Untuk Iman yang tak makan makanan eksotik, kita masakkan dia Ayam Panggang Kuali. 


Bawakan untuk adik-beradik, makan kat rumah Cik Ani.


Yang dalam periuk kecik, Asam Pedas Kepala dan Kaki Lembu yang Sk tinggalkan untuk Cikwa.
Rasa dah tak ada hutang nak masakkan untuk dorang dah.. legaaaa 😆😆😆.
Tags

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sedapnyaaaa,haah kan. rasa lebih cepat bila masak tumis darat.rebus je daging kat noxxa

    ReplyDelete
  2. terbuka plak selera kita tengok lauk ni...kena buat jugak ke apa ni..hahaha

    ReplyDelete
  3. Sampai bengkok senduk tu
    Kuat sangat menggodeh

    ReplyDelete
  4. Mekasih, share, SK, cara masak tumis darat, gulai minang. Sedapnya!

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kepala lembu...dapat otak lembu masak minang pun sedap..Eh,kalau dapat perut tembusu masak macam ni lagi la..ish

    ReplyDelete
  6. gulai minang namanya ye. tapi tak berapa pedas kan kak

    ReplyDelete
  7. ammi pun tak berapa nak makan kalau tau...kalau tak tau insyaallah selamat masuk ke tekak

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!