Assalamualaikum WBT
MALAM tadi, masak Tomyam Udang dan Cendawan untuk makan malam atas permintaan Iman. Ingat nak masukkan sotong sekali, tapi sotong dah habis buat masak nasi goreng 😆. Balik kerja, singgah kedai beli cendawan tiram dan baby kailan. Sk guna pes tomyam Thai Kung Brand.
TOMYAM UDANG & CENDAWAN
6 ekor udang
1/2 bungkus cendawan tiram
1 batang serai diketuk
1" halia dipecahkan
1" lengkuas dipecahkan
2 pokok ketumbar
5 helai daun limau purut
2 tbs pes tomyam
1 tbs jus limau nipis
1 tsp susu pekat
5 tbs susu sejat
1/2 biji bawang besar potong baji
7 tangkai cili api pecahkan
Tomato
Garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK
1. Masukkan air dalam periuk anggaran setengah periuk. Sk guna sauce pan.
2. Masukkan serai, bahagian akar pokok ketumbar, halia dan lengkuas. Buka api dan biar mendidih.
3. Masukkan daun limau purut, pes tomyam dan jus limau nipis.
4. Masukkan bawang dan cili api.
5. Masukkan susu sejat dan susu pekat serta garam secukup rasa.
6. Masukkan cendawan dan udang, apabila udang berubah warna, masukkan tomato. Shiappp!
Mahal betul baby kailan, sebungkus ni dah RM5. Hurmmm.. RM4.99 kononnnn. Tengok pada label, ni spesies HK. HK tu Hong Kong, patut pun mahallll.
Masak separuh dulu, lagi separuh simpan, semoga ia tak layu di tasik madu 🤣.
Mudah jer cara Sk masak sayur ni, cuma tumis bawang putih hingga keemasan, kemudian masukkan sayur, goreng kilas. Lepas tu baru masukkan sos tiram dan gaul hingga mesra, shiapp!
Daging Masak Merah sebagai pelengkap macam makan di Kedai Tomyam 😆. Daging Sk hiris nipis, kemudian ketuk bagi pecah urat dia. Perap dengan sos merah cap labu. Resepinya bolehlah tengok KAT SINI, malas nak taip 🤣🤣🤣.
Iman gorengkan telur dadar. Fuhhhh.. masak macam ni nampak mudah tapi penat giler sebab ni masakan panas. Nak makan baru masak, macam kat kedai tomyam la, pelanggan pesan barulah mereka masakkan. Iman kata, selalu kalau kami tak ada rumah, elok garing telur dadar dia, ni macam tak menjadi. Tak rupa telur dadar RM13! 🤭
Amek kauuu! Bila dah kepenatan, dengan periuk-periuk naik atas meja. Iman kata, banyak stok dah tak ada dalam peti ais, yang banyaknya daging. Apa ke tidaknya, mak Iman rajin giler memasak sekarang!!
😝
W'salam SK,
ReplyDeleteSerious baca post ni telan ailio sebab semua fav saya.. Suka betul saya dengan telur dadar gebu lembut macam tu.. Biasa makan di kedai telur goreng kering, sayur pun kadang-kadang tak fresh.. So puas hati masak sendiri kann..
Puas hati tapi penatnya ya ampunnnnn 😆
DeleteIni macam kalah kedai tomyam ni SK 👍
ReplyDeleteIman cuti erk skrg?
Ya, PH. Iman cuti 3 bulan, awal Oktober nt naik sem 3, insyaAllah.
DeleteWow... setanding kedai siam dah ni kak.. alhamdulillah rajin masak byk la content beresepi lepas ni.. hehehe
ReplyDeleteTu la kan, kalau tak.. sendu aje ceritanya.
Deleteperiuk cantik takpe naik atas meja
ReplyDeleteHahahaha..
DeleteRajin mak Iman, masak tomyam lengkap akar ketumbar segala. Harus sangat lazat 😋
ReplyDeleteAlhamdulillah, lazat tomyamnya kata Iman 😍🤭
DeleteAla...setiap kali tengok SK masak daging merah setiap kali tu terfikir nak masak tapi sampai la ni belum jugak.Apapaun semua lauk tu memang ngam dan nampak sedap
ReplyDeleteoh susu pekat pun letak gak ye...selalu tgk org siam letak susu sejat tu je
ReplyDeleteYa ampunnnnn...sedap betul la tengok menu sesekali masak ni kan..tomyam tuh..aduhai...mencabar dan menggoda iman orang x sedap tekak ni
ReplyDelete