Assalamualaikum WBT
SEPANJANG minggu ini, kuliah Iman diadakan secara dalam talian. Tapi, Imannya tak balik, ada program. Manjangnya ada program, maklumlah.. kroni, hahahaha. Jadi, terlanjur nak hantar Iman balik kolej selepas menghadiri jemputan Walimatulurus Kak Tarmini, Sk ajak Iman temankan Sk beli Cara Berlauk Daging Selambak. Kebetulan memang tengah timing waktu perniagaan cara berlauk ni hendak dibuka.
Dapat giliran nombor 3 ya, pelanggan pertama sampai tak tahulah pukul berapa agaknya, masa tu tokey baru nak panaskan kuali, hihi.
Teringin jugaklah nak merasa sebab ramai komentar kata sedap sangat. Kalau tengok pada kaedah masakan memang berbeza dari cara konvensional iaitu memasak dengan sedikit minyak. Yang ni dah macam goreng pun ada, jadi tekstur dan rasa kuih pun berubah la dari kuih cara yang asli.
Lauknya (daging kisar) juga diletak kemudian iaitu selepas kuih masak semasa hendak dibungkus. Secara peribadi, Sk lebih suka Kuih Cara Berlauk yang asli tapi okeylah, orang kata, kalau tak beli tak tahu. Mungkin ada yang suka, citarasa manusia tak sama, tak boleh nak kondem. Zaman sekarang ni memang banyak kuih-muih tradisional sudah diubah kaedah memasaknya contohnya kuih koci, ramai yang dah ubah guna teknik rebus sampai timbul, dah macam nak buat kuih onde-onde.
Lokasi : Hadapan Masjid Taman Universiti.
pernah juga beli kuih cara berlauk yang viral di Seremban. Oklah...sedap juga cuma betullah bak kata SK sebab order ramai, jadi dorang cepatkan proses. goreng je sonang
ReplyDeletePatutnya ubahlah nama menu kalau dah ubah cara penyediaan tradisional ke moden kan SK. Supaya generasi muda tahu dan tak keliru.
ReplyDeleteTu la tu... nampak macam goreng
ReplyDeleteAla...terlambat beberapa hari ..
ReplyDeleteTak jauh dah dgn tempat kursus .
Apapun jujurnya makanan di Tanah Jauhar enek enak belaka
Lain macam kuih caranya.. Saya suka lagi yang tradisional..
ReplyDeleteSA lagi suka kaedah lama tu..goreng macam ni x suka..
ReplyDelete