Assalamualaikum WBT
DUA malam Pak Inche tak ada rumah, datang pulak rajinnya buat jemput-jemput, nak makan punya pasal. Hari sabtu tu, lepas maghrib, terus ambil tepung gandum sebungkus, belum buka lagi tepungnya, gunting plastik tuang dalam mangkuk. Kemudian ambil bawang besar sebiji, potong dadu, masuk dalam mangkuk tepung, kentang sebiji, potong dadu, masuk dalam mangkuk tepung juga. Kemudian masukkan pulak daun sup frozen dah siap hiris, masukkan garam, gaul salut dulu semua bahan dengan tepung, masukkan telur sebiji, gaul lagi, kemudian baru masukkan air.
Tak sempat nak tunggu tepung kembang ke.. terus panaskan minyak dan campak dalam kuali, hehehe. Time panas-panas baru angkat tu la syok makan sementara menggoreng trip kedua. Cicah cili sos aje pun sedap lagi-lagi bila gigit bawang dan kentang dalam tu. Syahdu betul rupanya duduk sorang-sorang ni ya tambah lagi kalau time lapar, hahahahahah. Goreng dua trip aje, baki adunan tepung simpan dalam peti sejuk, esoknya (ahad) tu goreng lagi habiskan adunan. Bukan main banyak bancuh tepung padahal nak makan sorang aje pun. PI tak berapa makan jemput-jemput ni, lagipun dia dah dapat makan kan Stadium hoki tu.
Lepas makan, layan pulak Netflix. Sekarang ni Sk tengah layan k-drama bersiri, Doubt. Kisah seorang pegawai polis yang menyiasat satu kes pembunuhan dan bukti yang ada menjurus pulak kepada anak perempuannya. Sk juga baru habis layan filem Indonesia, Izinkan aku menjadi dot dot dot (tajuk dia lain sebenarnya, hehehe). Doubt tu masih ongoing lagi, jadi sementara tu kena cari jugak movie atau drama bersiri lain yang best sambil lipat kain. Dah ada dua bakul tu, dalam dryer pun ada nak kena pungut malam ni, hahahahaha.
Dah lama saya tak menjemput-jemput. Bila beli tepung, pakainya sikit, lepas tu rosak terbuang. Itu yang malas nak beli tepung. Agaknya kena buat macam Sk, bancuh je semua lepas tu simpan dalam peti es. Esok-esok goreng lagi. Hehe
ReplyDeleteSebut pasal lipat baju, saya pun ada bakul menanti tu. Ni syok je blogging ðŸ¤
Jimat tenaga kalau dah bancuh siap², hihi.
DeleteAda satu 'bangsa' je yang panggil jemput-jemput
ReplyDeleteHahahaha
Deletesedap pulak baca, dimakan panas-panas... cerita doubt tu br baca review semlm... tp sy xde masa nk layan NF dlu skrg... mcm best kan
ReplyDeleteBest doubt tu cuma ongoing, jadi kena bersabar dan stress sikit la, hahah.
Deletemacam2 hah bahan ada dalam jemput bawang tu. meriah. sedap jugak makan malam2 sambil minum kopi o.
ReplyDeleteTulah, bahannya macam² tapi bawang jer yg dapat nama, hihi.
DeleteAhad lepas buat jemput2 gak..tapi tak feel makan..nak buat tempoyak tapi malas nak tumbuk cili
ReplyDeleteHahaaa...sementara tunggu trip kedua, makan dulu trip yang pertama. Nampaknya berkawan lah kita ya SK. Sana pe'el.
ReplyDelete