MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, May 18, 2010

ASAM PEDAS TETEL

ASSALAMUALAIKUM..

SEKALI lagi kita bertemu, kali ini saya nak tunjukkan asam pedas tetel ni yang saya masak Sabtu lepas. Mesti ramai yang dah pernah menikmati resepi istimewa dari negeri Melaka ni kan. Ini memang masakan kegemaran saya sekeluarga.. daripada saya, suami sampailah anak, berulang-ulang makan nasi kalau ada asam pedas ni.

Kalau singgah bermalam di Melaka, mesti nak cari jugak asam pedas ni. Kalau tak sempat ke rumah kakak di Batu Berendam, kami terjah satu restoran kampung yang terletak di pinggir bandar Melaka, memang meletup.

Tapi kalau rumah kakak tu, bukan kakak yang masak tapi abang ipar saya yang asal dari Melaka. Ilmu masak asam pedas tetel ni saya dapat dari dialah, Encik Ismail Felix (bapanya orang Belanda ya). Masakan abang ipar yang saya panggil Abang Long ni, memang menyengat tau, isk.. kecur air liur pulak.

Tapi, maaflah.. gambar saya ni tak berapa meletops pasal guna kamera telefon je, tapi rasanya memang meletops(sepatah kata CMG) tau... tak percaya, cuba..


Bahan-bahan:
2 senduk minyak masak
2 1/2 senduk cili yang siap dikisar bersama bawang (tengok sini)
1 kg daging tetel dibersihkan dan potong kecil (lebih sedap tetel tempatan)
3 mangkuk kecil air (saya guna saiz mangkuk taufu fa)
1 genggam asam jawa
2 keping asam gelugor
1 sb serbuk belacan maggi
1/2 sb garam/secukup rasa
2 batang serai (diketuk dan disimpul)
1" halia (diketuk)
1" lengkuas (diketuk)
1 st halba
3 ~ 4 helai daun limau purut

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis sebentar halba, serai, halia dan lengkuas.
2. Masukkan cili kisar, kacau hingga agak garing.
3. Ramaskan asam jawa dalam semangkuk air. Tuangkan air asam tersebut ke dalam periuk. Kacau rata. Masukkan daging tetel, kacau sebentar. Masukkan garam dan belacan.
4. Tambah lagi semangkuk air dalam asam jawa tadi. Ramas lagi hingga asam jawa tinggal biji dan tuangkan airnya ke dalam periuk asam pedas. Kacau rata, tambahkan semangkuk air lagi ke dalam periuk.
5. Masukkan asam gelugor, kacau sekejap dan biarkan mendidih kira-kira sejam dengan api sederhana. Tutup periuk semasa memasak, kalau boleh gunakan periuk yang agak besar.
6. Masukkan daun limau purut dan masukkan ke dalam periuk, biar kira-kira 10 minit dan tutupkan api. Kuah asam pedas akan menjadi pekat tidak berapa lama kemudian. Enak dimakan bersama nasi putih.

Nota: Daging tetel tidak perlu direbus dahulu, inilah yang akan memberi rasa kepada asam pedas.

7 comments:

  1. daging tetel tu rasa macam daging cingcang ke kak yus, mas selalu nmpk daging tetel kt pasar, cantik2, tapi tak tahu nak masak pe,kena masak lama ke sebab mas selalu beli daging cingcang, kena masak lama baru daging tu lembut,

    ReplyDelete
  2. mas, daging tetel ni selalu campur ngan lemak. masak dalca pun sedap gak, tapi kak yus suka lagi msk asam, mmg msk lama, smpi meresap rasanya tu..

    ReplyDelete
  3. saya memang peminat asam pedan daging tetel. tp tetel nak beli kat mana? kat giant tak penah nampak ler plak. slalu sy guna daging biasa yg ada sikit lemak2 tuh

    ReplyDelete
  4. salam yus..
    patutlah ada nampak asap rupanya asam pedas yus meletop..
    teringinlah nak cuba..tq share resepi..

    ReplyDelete
  5. Izza, paling senang nak cari daging tetel ni kat pasar biasa @ pasar tani, kalau kat GIant rasanya mmg tak pnah nmpk pulak

    Datin.. hik2, lawaklah datin ni, sama2, nanti datin try tau..

    ReplyDelete
  6. salam yus...emm nampak cam sedap je asam pedas tetel tu...tapi ima sendiri pun tak pernah beli tetel ni lagi...nak kena gi carilah jugak...daging cincang yang dilonggok tu ke...daging tetel...

    ReplyDelete
  7. salam, Ima..
    selalunya dia longgok ngan lemak2 tu, Ima pilihlah yang ada dagingnya, nt kalu dpt sume lemak tak termakan pulak.. hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?