ASIAN BUFFET LUNCH & HI-TEA

 Assalamualaikum wbt

MUSIM peperiksaan tiba lagi. Kali ini ada empat batch yang akhirnya bakal menamatkan pengajian mereka di kolej. Mereka ini adalah merupakan antara pelajar yang asyik tertangguh pengajiannya gara-gara pandemik Covid 19. Dari empat batch tersebut, dua batch merupakan pelajar dari Kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan dan minggu ini merupakan minggu mereka menjalani pra peperiksaan amali sebelum peperiksaan sebenar minggu hadapan. Dua batch lagi merupakan dari Kursus Pembuatan Pastri serta Servis Diagnostik Kenderaan Ringan. 

Bila ada kursus makanan dan pastri terlibat, bermakna tentulah ada agenda makan-makan. Yang servis kenderaan tu, takkanlah nak tadah kenderaan kita pulak, kan. Tapi, bagi kursus yang melibatkan makanan, kenalah kita tadahkan mulut perut, hahaha. Bagi tugasan hari ini, batch pertama diberikan tugasan Asian Buffet di mana setiap mereka diberikan satu menu masing-masing untuk disiapkan. Sejumlah 24 orang dengan pilihan 24 menu yang perlu dipilih. Tidak ada undian menu sebab pencapaian dan kebolehan masing-masing tak sama. Jadi, boleh pilih menu mana yang mampu dimasak dan dipersembahkan.


Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke ruangan Restoran Kuntum Selasih, mana terus menangkap meja dessert. Sk sebenarnya baru dua setengah jam menghabiskan makan tengahari. Tapi, tekak rasa berlobang terus tengok senarai pencuci mulut yang diketengahkan. 


1. Kek Pisang


2. Kuih Talam atau Kole Kacang 😍


3. Cha Bang Ang 😍


4. Sagu Gula Melaka 😍


5. Popia Pisang 😍😍


6. Pulut Mangga 😊


 7. Samosa 😍


8. Miangkham 😍


9. Popia Sayur 😍


10. Tauhu Bergedil 😍


11. Sambal Kicap 😍


12. Somtam 😍


13. Nasi Putih


14. Asam Pedas


15. Ayam Tandoori


16. Daging Merah


17. Udang Salted Egg 😍😍😍


18. Siew Pak Choi


20. Kuah Dhal 😍
21. Puri 😍


22. Sup Merah 😍23. Bakso 😍

24. Beverages - Oren, Kopi dan Teh 😍.. tapi biasalah, minuman selalu dianaktirikan, hahaha.


Terima kasih atas undangannya. Semoga diberi keafiaatan dan dipermudahkan semasa ujian sebenar minggu hadapan.

😍 ini yang Sk ambil
😊 ini ngecek orang sebelah, hahaha


Post a Comment

1 Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih