NASI GORENG CILI KERING AYAM KFC

 Assalamualaikum wbt

BUNTU nak buat sarapan apa pagi ni. Mula ingatkan nak menjala. Masih ada semangkuk kecil kari daging yang Sk masak Jumaat lepas (bukan Jumaat semalam). Tapi, macam tak cukup aje. Nampak pulak ada nasi lebih-lebih yang dikumpul dua tiga kali. 

Terus capai cili kering, rendam dengan air panas. Ambil bawang putih 4, 5 ulas, cincang. Letak kuali atas dapur, panaskan minyak masak. Cili kering tadi, Sk cincang guna chopper. Teringat pulak ada ayam kfc dua ketul, ambil seketul, hiris kecik-kecik.  Tumis bawang putih dam cili kering sampai terbit minyak, masukkan telur dua biji, kacau, masukkan ayam kfc, masukkan nasi. Kacau.. kacau.. kacau.. letak garam, kacau lagi... Siap!


Dah lama beli Tea Set Pimpernale dari Botanic Garden Harmony keluaran Portmeirion ni. Iman asyik tanya, bila bonda nak pakai? Macammana nak pakai, sentiasa tak cukup korum masa sarapan. Set ni, Sk minta PS yang tinggal di UK tolong belikan. Bila dia beritahu, nak ke PM Shop, Sk terus hantar gambar minta dia tolong belikan. Tapi tulah, bukan boleh pos terus, kena saing-saing dengan parcel yang lain. Bila sampai ke Malaysia, Sk dah masuk pejabat, Iman dah mula intern. Tu yang tak pakai-pakai dan dah sibuk kerja, kan. Jadi, hari ni, barulah datang rajin nak keluarkan, hehehehe. 


Post a Comment

3 Comments

  1. Nampak berseri meja makan dengan nasi goreng dan cik port dengan gambar 🦋 rama-rama.

    ReplyDelete
  2. Cantik set tu. Nasik goreng sedap plak..aduhh

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih