BELANJA PAK INCHE DI THE GRAND by ADAM'S KITCHEN SEMPENA HARI BAPA

Assalamualaikum wbt 

MENDUNG cuaca pagi ini. Semasa keluar rumah tadi, gerimis mula mengundang. Cepat-cepat buka pintu pagar, mujur tidak kebasahan. Sepanjang jalan, gerimis mula berhenti tetapi langit tetap suram. Walaupun begitu, jalanraya tetap rancak dengan pelbagai kenderaan menuju ke destinasi masing-masing. Kita tenang-tenang sahaja memandu sambil hirup kopi dan kunyah roti wholemeal yang dilepa mentega tanpa kolesterol... sangatttt! Hahahaha.

Perancangan saat akhir, semalam.. Sk membuat tempahan makan malam bagi meraikan Pak Inche sempena Hari Bapa di The Grand by Adam's Kitchen, Kulai. Ada yang kata, hari-hari, hari bapa. Hurmmm.. susah nak betulkan persepsi mereka yang menganggap hari-hari, hari bapa... hari-hari, hari ibu ni. Mungkin memang setiap hari kot, dia ucapkan Selamat Hari Bapa kepada bapanya. Bagi Sk, abaikan aje. Sk sendiri, sudah tiada bapa untuk diraikan. Bapa mertua pun tak sempat nak jumpa. Jadi, kita raikan bapa Iman sajalah. Iman kata, tanpa kami, babah tak jadi bapa tau, hahaha. Pak Inche kata, kalau tak ada babah, Yaya pun tak ada.. Hurmmm.. begitulah dua beranak ni, ada saja bahan nak menyakatnya.


Nak buat kejutan, Sk tak beritahu Pak Inche yang kami akan ke Adam's Kitchen. Kononnya ada kedai tomyam baru buka di Jalan Kiambang. Sepanjang jalan Pak Inche asyik tanya tentang kedai tomyam tu. Takut sangat dia kita bawa dekat kedai cincai-cincai. Nampak sahaja Adam's Kitchen, Sk terus cakap, kita makan sini ajelah. Pak Inche kata, ramai, nanti tak ada meja. Tak pe, kita masuk aje. Ini kali kedua kami makan di The Grand by AK Kulai ni. Kali pertama, boleh baca DI SINI.


Masa masuk tu, memang macam blur sekejaplah Pak Inchenya sebab ada meja yang nampaknya telah ditempah dan ramai yang datang anak-beranak sehingga meja bersambung-sambung. Sk terus beritahu pada staf yang Sk telah membuat tempahan. Kami dibawa ke meja yang telah diletakkan kertas bercetak menu yang Sk telah pesan awal-awal. Nampak malu-malu pulak Pak Inche kena surprise. Disebabkan Sk dah pesan makanannya siap-siap, tak lama sampailah hidangan yang pertama ni, Nestum Prawn. Udangnya besar-besar, ada enam ekor semuanya, masakannya pun sedap.


Baby Kailan Oyster Sauce. Sedap juga dan tak kedekut bahan. Sayur tu, ngamlah untuk tiga orang, memang baby betul. Kadang baby kailan ni, ada yang daunnya dah dewasa, haha. Yang penting tak pucat putih macam sayur kubis.


Salted Egg Squid atau Sotong Telur Masin. Sos telur masin sedap tapi sotong agak liat. Mungkin digoreng terlebih lama. 


Disebabkan kami diletakkan meja untuk empat orang, memang ngam sajalan letak pinggan-pinggan lauk ni. Susun elok-elok dan rapat di tepi meja sebab nak bagi ruang pada ikan kukus yang dipesan khas untuk orang yang diraikan.


Pesan juga semangkuk Sharkfin Soup kegemaran Pak Inche.


Haaa.. penuh meja bila ikan dah dihidangkan. Sk pesan Hong Kong Steam Siakap, masakan kegemaran Pak Inche. Ikannya besar juga, dalam resit ditulis beratnya 900 gm. Memang agak puaslah makan ikan tu. Sosnya tu, Pak Inche kata, kalau letak gula sikit lagi sedap, tapi bagi Sk dah cukup rasa. Macam tulah kami, nampak sekepala tapi ada masanya berbeza pendapat.  


Sukalah tu, dapat hirup Sharkfin Soup. 


Tak pandai nak karang ucapan hari bapa, kita tirulah saja dari google, hahaha.

Setiap penat lelahmu, setiap titik peluhmu, jasa dan pengorbananmu tak terhitung. 
Tak pernah berkira walau sekalipun (tipu), kadang-kadang berkira juga 😝 
Dialah insan paling ikhlas. Terima kasih, babah 😎. 

Maaflah, bonda dah tak rajin BUAT KEK MACAM DULU.

Al-Fatihah dihadiahkan buat abah, Ibrahim Mohd Yasin
& bapak, Mohd Noor bin Hashim.

Post a Comment

7 Comments

  1. Selamat hari bapa Pak Inche, kesayangan Iman & SK. Moga sentiasa sihat dan bahagian di dunia hingga akhirat. Amin.

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Bapa untuk bapa Yaya..hahaha baru tau dak Iman tu nama manjanya Yaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. dulu2 tulis nama Yaya jer dalam blog ni, tapi sy mmg selalu panggil dia Iman.

      Delete
  3. Selamat hari bapa buat Pak Inche...seronok ada sambutan...hehehe

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih