LAKSA JOHOR DAN NASI BERIANI KAMBING BERIANI BONDA HOUSE

 Assalamualaikum wbt

AISEHMANNN... Lupa betul nak tapau sekali makanan untuk makan tengahari, hari ni. Sepanjang minggu ni, tiada makanan disediakan di Kantin Kak Sab kerana pelajar bercuti. Semalam, dah bawa bekal Nasi dengan Asam Pedas Ikan Terubok. Jadi, hari ini, dah terlanjur bersarapan di luar, ingatkan nak tapau sekali makanan tengahari, tapi betul-betul terlupa. Mungkin sebab dah kekenyangan makan Lontong dan Roti Bakar, ditambah pulak menghirup Harimau Singgah Selalu, hurmmm.. terus lupa semua perkara. Sudahnya, sekarang ni sendiri yang kelaparan, huhuhu.


Gara-gara Nasi Ambeng Mak Ana tutup masa Sk singgah untuk membeli isnin lepas, terus lajak sampai ke Jalan Padi Emas. Teringat, lama tak makan Nasi Beriani dari Beriani Bonda House. Di kawasan Padi Emas tu, tak silap Sk ada tiga atau empat buah restoran yang menyediakan Nasi Beriani tapi Sk lebih gemar ke Beriani Bonda House.

Beriani Bonda House agak legend dan terkenal di Kampung Pasir, Tampoi kerana mereka membuat dan memproses sendiri rempahnya sejak tahun 1969. Selain itu, mereka menggunakan beras basmathi extra panjang yang berkualiti tinggi iaitu dari jenis panjang dan halus dan ditumis bersama lebih 12 rempah ratus asli. Beras basmathi yang halus akan lebih meresap rempah masakan dan menjadikannya lebih enak dimakan berbanding beras basmathi yang bulat dan panjang, yang kurang meresap bahan yang dimasak. 


Alang-alang dah sampai, terus tapau dua pek Nasi Beriani Kambing. Kambingnya diperap bersama rempah ratus asli dan madu sebelum dimasak tanpa teknik merebus. Satu perkara lagi yang Sk suka di sini, berianinya dihidang bersama Acar Bonda yang dimasak rangup dan bukannya pencuk (Acar Mentah).

           

Tak menahan pulak bila baca menu, nampak Laksa Johor. Berangan, makan Nasi Beriani tengahari, petang-petang makan Laksa Johor. Sampai pejabat, eh... tekak ni nak sangat pulak makan Laksa Johor. Banyaklah pulak laksa, kenyangnya sampai ke petang. Sudahnya, dua kotak Nasi Beriani Kambing, dibawa pulang. Malam tu, Pak Inche balik dari Press Conference, pukul 10 baru santap nasinya. Iman pulak, buat makan tengahari esoknya.

Syukur Alhamdulillah.




Post a Comment

8 Comments

  1. Acar kalau rangup uncle pun suka!

    ReplyDelete
  2. sedapnya laksa johor tu...lpr plak sbb tk lunch hehe

    ReplyDelete
  3. SA singgah hari ni....aduhai...geram tengok Laksa Johor...tapi lately sejak warded selera tu hilang la...tekak pahit...

    ReplyDelete
  4. Ish ish... SK ni, terliur dibuatnya. Saya suka laksa johor. :D

    ReplyDelete
  5. Laksa Johor dia sedap Kak, pernah makan sekali Yana belikan..

    ReplyDelete
  6. Walaupun tak dapat merasa menu-menu yang dipaparkan, dapat tengok gambar pun dah tahu betapa sedapnya semuanya itu SK.

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih