Assalamualaikum wbt
TIBA-TIBA, sebelum tengahari tadi, ada bunyi guruh yang kuat. Terperanjat Sk dibuatnya, sebab duduk dalam pejabat, tak nampak cuaca di luar. Semalam, ada baca ramalan cuaca tentang hujan dan ribut petir yang akan melanda lima negeri termasuklah Johor. Rupanya, kejadian ribut petir dan hujan tu berlaku hari ini. Masa pergi kantin tadi pun, hujan renyai, kalau berlama-lama, basah juga. Kenalah lari-lari sikit walaupun berat, hahaha.
Masa Hari Bapa tuari, Pak Inche ajak makan di Krabi Seafood yang sedang viral kerana ada promosi Grand Opening cawangan baharu Bandar Dato Onn. Tapi, kami terpaksa tolak cadangan Pak Inche sebab Sk dah buat tempahan di The Grand by Adam's Kitchen. Tu yang dia ghisau beno kalau kami bawa ke kedai tomyam cincai-cincai, hahaha. Jadi, semalam, kami layankan sajalah permintaan dia, lalu kami ke cawangan Krabi Seafood BDO yang berdekatan Aeon BDO. Masa kami sampai, boleh tahanlah meriahnya., restoran penuh sehingga mereka meletakkan meja dan kerusi di atas jalan tar bersebelahan restoran yang memisahkan dengan blok bersebelahan. Kalau pandang ke arah lorong tu, dah rupa kedai mamak pun ada. Tapi, bila lihat restoran, terus rasa, wow! Restoran nampak ekslusif dengan dinding kaca, macam cafe hotel tapi harga kaki lima kerana masih ada harga promosi sehingga 28 Jun 2022 ini.
Ganas betul tukang hantar makanan ke meja kami ni, main campak-campak jer pinggan lauk atas meja, hahaha. Sk rasakan, kalau kami ni cerewet, mesti dah 'sound', boleh letak elok-elok tak? Tapi, kami sabar jer la.. takut nak tegur benonya, hahaha. Harga promosi siakap, RM18 seekor. Pak Inche pesan dua ekor siakap terus, seekor dimasak mengikut kegemaran dia sendiri iaitu Siakap Kukus Limau manakala seekor lagi ikut selera permaisuri dan puterinya, Masak Tiga Rasa.
Siakap Masak Tiga Rasa. Mudah nak makan sebab dorang dah kelar badannya. Sos Tiga Rasanya okay la, tak terlalu sedap dan bukan tak sedap langsung. Ikannya pun tidaklah kecil sangat walaupun cuma RM18. Isinya tebal, bukan jenis buat promo tapi bagi siakap yang bila digoreng, tulang lagi besar dari isi, hihi.
Siakap Kukus Limau. Rasa biasa-biasa aje, kena bagi manis dan pedas sikit, baru sedap betul. Sos limau agak sejuk, agaknya dia dah masak banyak-banyak, tinggal siram aje dan cuma dihantar dalam pinggan hidang besi, tak ada tungku berapi macam biasa makan di kedai tomyam. Agaknya tungku tu tak cukup kot sebab sebelumnya Sk nampak pelanggan meja dekat tar tu, ikannya dihidang atas tungku.
Tapi, agak berbaloi jugaklah, kedua-dua ikan ni cuma perlu bayar RM36. Biasanya, kalau di
Restoran Senoko, seekor berharga RM38. Masa makan di
Adam's Kitchen hari tu, harga
Siakap Stim Hong Kong tu, RM48. Sk juga masih ingat, kami pernah makan di sebuah restoran tu, siakapnya RM60 sampai terkejut badak Sk sebab masa tu belum zaman socmed lagi.
Tomyam Seafood, boleh laaa. Agak ketara la rasa pes tu dan tidak disesuaikan rasa masam, manisnya . Iman kata, tomyam yang babah masak hari tu, lagi sedap. Aik, bila masa babah masak tomyam???
Tu, bonda laaa yang masakkkk. Babah tukang sibuk jer, hehe.
Sotong Goreng Tepung, asal boleh... hahaha. Renyah nak goreng tepung sotong ni, kalau kasar-kasar, tepung ke mana, sotong ke mana.
Minta Baby Kailan Goreng Oyster, tapi diberi masakan goreng ikan masin. Tak boleh nak salahkan dia sebab dalam menu memang tak ada tulis goreng oyster tu. Bagi Sk, sedap baby kailan di sini dari yang makan masa kat Adam's Kitchen tuari.
Tidak ketinggalan, tentulah telur dadar. Lupa nak ambil gambar sambal belacan. Sambal belacan sedap, pedas.. memang sedap sambal belacannya.
Dalam facebook Krabi Seafood, telah diberitahu, KS tidak lagi menerima tempahan meja awal kerana nak beri laluan kepada mereka yang walk-in. Betul, macam tulah lebih adil. Kesian kadang kami yang walk-in ni kena tunggu meja, kalau yang tempah tu datang tepati masa tu tak apalah juga, kan. Tempoh menunggu makanan siap juga telah diberitahu agak lambat, kerana mereka menyediakan masakan panas dan pelanggan agak ramai. Sk anggarkan kami menunggu dalam 30 minit sahaja. Tak menahan tu, makanan sampai lebih dahulu dari air, hehe. Sambil makan, ada juga bau bakar-bakar, rupanya ada Bawal Bakar, juga berharga RM18 seekor.
Rasa terkilan pulak tak buka buku menu tu. Rupanya ketam pun ada promo, RM20, empat ekor. Pak Inche yang belek buku menu pun kata, dia tak perasan. Lagipun agaknya, kami ni memang jarang nak pesan ketam setiap kali makan di kedai, jadi belek makanan yang biasa kami makan aje. Lagipun, masa Pak Inche nak belek menu lagi, Sk cakap, cukup-cukup, nanti tak muat meja, hahaha. Bukan apa, nanti, Sk jugak yang menjadi majlis bandarannya. Sebab tak ambil ketam, Sk kurang pastilah besar mana ketamnya tu, kan. Kalau ketam kecik, ada isi, okeylah kan, jangan kulit aje, hihi. Ke... kena datang lagi pesan ketam pulak??? Sk juga kurang pasti sama ada, ada had pembelian atau tidak. Selain ni, ada banyak lagi set sehingga 15 orang makan dengan harga yang agak berbaloi. Untuk maklumat lanjut, bolehlah cuba telefon nombor yang tertera dalam gambar.
Lupa ambil gambar restoran, kita salin dan tampal dari facebook.
Selain Krabi Seafood ni, banyak restoran dan kafe lain yang juga masih baru. Hati dah mula tertarik dengan sebuah kafe dan restoran tu, tapi lori gaji dalam perjalananlah pulak, hahahaha.. hahahaha.
Krabi Seafood
31, Jln Perjiranan 4/4,
Bandar Dato Onn,
81100 Johor Bahru, Johor
Waktu Perniagaan :
Setiap hari 3 petang hingga 11.50 malam
No Telefon : 017-787 9764
Semualah nampak sedap-sedap dan mengancam!
ReplyDeleteFuh! Mewah seafoodnya!
ReplyDeleteUntung cuba waktu promos I tiada ralat kalau kurang sedap.
ReplyDeleteOoo Krabi Seafood ni Saya makan di Scientex sini kak, pun ada, cuma tak tau sama owner ke tak, pun ada promo yang sama tu.. so far dah dua kali makan, not bad laaa, murah..
ReplyDeleteingatkan SK pi Krabi kat Thailand..Manalah tau tetiba terbang pi sana untuk honeymoonðŸ¤..
ReplyDeletedok bayang ketam besar tempat depa dok bergambar tu...hihihi
oh so-so aje la makanannya ek..
ReplyDelete