Assalamualaikum wbt
SETIAP kali hari bekerja, memang kena jemput mambang rajin datang sebab malas nak keluar rumah semula. Biasanya, masak yang mudah-mudah aje.. kari.. sambal atau asam pedas. Tapi semalam, Pak Inche kata, nak makan Ikan Siakap Stim. Siakap tu dia dah beli dua minggu lepas di pasar tani. Tapi, kannn asyik berjalan aje, bertapalah dulu ikannya dalam peti ais. Jadi, semalam, kena puja lebih sikitlah mambangnya, sebab nak Masak Macam kat Restoran, hahaha.
Ikannya besar sangat, tak padan dengan periuk, terpaksalah Sk potong dua. Perencah masak stim limau, disediakan sepenuhnya oleh Pak Inche, Sk tinggal bersihkan ikan dan kukuskan sahaja. Jadi, tak adalah resepinya. Malas la nak tanya Pak Inche, nanti dia berlagak kononnya dialah chef terkemuka dalam donia, hahaha.
Pak Inche terjumpa pulak Perencah Sup Tomyam Seri Aji ni dalam kabinet dapur. Terus beritahu Iman nak masak tomyam. Tapi, takut nak beritahu bini, maklumlah, bini garang, karang suruh masak banyak-banyak (lauk), periuk belanga pulak melayang, hahaha.
Sk belek arahan memasak pada bungkusan, macam senang. Cuma panaskan 1 liter air, masukkan 3 sudu besar serbuk perencah tu, serai, bawang, daun limau purut, ayam, sotong dan tomato, dah siap. Sk tambahkan akar daun ketumbar dan cili padi (diketuk). Juga perahan jus limau nipis serta gula. Hurmmm.. sedap betullah tomyamnya, kalah kedai tomyam, hahaha. Boleh dipercayai perencah Seri Aji ni.
Masak Baby Kailan Sos Tiram dua bungkus terus. Selalu, jaranglah sayur boleh habis dua bungkus, tapi semalam, licinnnn. Masa menumis tu, campak sotong sikit, bagi rasa-rasa.
kari, sambal, asam pedas tu SK kata mudah???
ReplyDeletekalau ammi yg mudah tu masak stim.
Alahai...rajin ni masak..SA 4 hari duk umah x masak langsung...x sihat so x dibenarkan turun bawah...turun untuk makan je...psst...malam ni ada orang nak blanje makan sempena dapat gaji pertama...hahahaha....
ReplyDeleteAduhhh..sedapnyeee siakap stim tu. Nak gugel resepi la hihihi
ReplyDeleteSaya selalu fail bab mengkus ikan...tak sesedap orang lain masak
ReplyDelete