Assalamualaikum WBT
BALIK dari Ikea, Sk mengajak Iman ke Kopitiam Nona. Haaaa.. nak tahu tak, sekarang ni Kopitiam Nona juga beroperasi untuk minum petang dari jam 3 hingga 7 malam.
Di sebelah petang, KN dikendalikan emak kawan Iman, Imelda. Ini kawan Iman dari sekolah sampai sama-sama kerja sambilan sebagai juruwang di Petronas Kobena sehingga sekarang.
Kuih lopes kegemaran Sk. Sangat lembut dan sedap, kelapa cukup masin dan air gula melaka yang harum dan manis.
Haaaa.. inilah yang diinginkan. Lempeng dan Sambal Hijau air tangan emak Imelda. Masa mereka sekolah dulu, boleh dikatakan dua tiga kali seminggu Sk mesti singgah beli lempeng sambal hijau di warung emak Imelda yang terletak di penghujung jalan yang memisahkan Rumah Mara dengan Desa Rahmat.
Nampak tak kemulusan lempengnya tu. Sambal tu kan, walaupun sikit jer kita selet pada lempeng, tapi bila dikunyah, ia macam 'blend' terus dengan lempeng. Tiga keping tu cukup mengenyangkan sebenarnya tapi benda sedap kan, memang rasa nak lagi dan lagi, hahahaha.
Pakkal jer jauh!
terbayang pula lempeng cair bersantan SK...sy masih guna resepi akak yg tu utk buat lempeng
ReplyDeleteLempeng cair cicah sambal sedapnyer
ReplyDeletemenarik gandingannya...legend ni...rasa tetap maintain..
ReplyDelete