Assalamualaikum WBT
MINGGU ni, dua kali Sk bawa bekal makan tengahari ke pejabat. Rajin, kan. Memanglah rajin... lauk dah ada, tinggal panaskan. Perangat pun guna periuk nasi elektrik jer, hahaha. Kalau semalam, Sk bawa lauk Kari Ayam Bertelur, kelmarin, Sk bawa lauk Sambal Sotong Bersardin. Pelik tak, nama lauknya??
Pagi-pagi, tak sempat nak ambil gambar cantik-cantik. Ni sebenarnya baki
Sambal Sotong hari tu. Bayangkan masak sotong dua ekor, tinggal dua keping isinya pun tak ada siapa nak habiskan. Sambalnya pun ada lagi, sayang tau nak buang, penat menggiling. Sardin tu pulak, Sk buat inti sandwich dan sengaja asingkan seekor, teringin nak sambal sardin. Jadi, campak jerlah sardin dalam baki sambal sotong tu, bersama cili padi, terus jadi Sambal Sardin, hahaha.
Teringat pulak baca di IIUM Confession, kisah suami yang tak makan sardin, tersuka tanpa sengaja sebab isteri dia masukkan baki sambal sardin dalam sambal tumis (kot). Isteri dia simpan dalam microwave dan suaminya termakan, terus kata sedap dan minta isterinya masakkan sambal rasa macam tu tanpa sedar yang tu isteri dia guna sos dari sardin dalam tin. Isterinya pulak dalam dilema sama ada nak berterus terang atau tak, yang tu sardin, hihi. Tak tahulah tu, dah pecah belum rahsianya tu, hahaha.
Sambal Sardin sedap apa!
Boleh bikin gaduh tau kalau masak sardin kt umh.. manataknya semua suka.. hahaha.. skrg ni tgh kemaruk mkn sardin ayam brand tp sambal sotong bersardin mmg rare
ReplyDeletehahaha...saya pun terbaca confession tu.. tak tau la sekarang dah pecah belum rahsia sardin tu
ReplyDeleteBulan baru semangat baru ni SK, bawa bekal ke ofis 👍
ReplyDeleteSardin ni my all time favorite tau...
Makan dengan roti potong pun sedap juga.
ReplyDeletesambal sardin all time feveret.....kelakar lak baca kisah suami isteri tu...betul, ada yg tak makan sos dlm sardin tin...kalau masak depa buang sos tu..
ReplyDelete