Assalamualaikum WBT
SEMALAM, Pak Inche minta masak nasi lemak untuk makan malam. Teringat masih ada stok sotong kering, teringat nak ikut tips dari Kak Amie agar rendam sotong lebih lama supaya lebih kembang dan lembut. Kak Amie biasa rendam semalaman, tapi sebab Sk nak masak petang, sotongnya Sk rendam seharian. Kembang hati tengok sotong mengembang tapi...
Tak jadi masak nasi lemak tukar hari ini, hehehe. Sotong tu Sk sumbat jer dalam peti sejuk dengan besennya sekali.
Makan berdua aje la, Iman minggu ni tak balik. Nasi tu guna beras basmathi dari goodies pengantin. Nak masak tu baru teringat bawang dah habis, jadi cuma letak hirisan halia dan halba saja. Santannya guna santana kotak, sedap nasi lemak, pukul 2 makan sebab pukul 3 Pak Inche nak pergi kerja, bertugas petang di Stadium Sultan Ibrahim ada game JDT vs NS tak silap, hehehe.
Masa masak sambal sotong tu, Sk masukkan sotong awal, masak lama la sambil tumis bagi dia sama-sama serentak dengan sambal terbit minyak. Bila dah terbit minyak, barulah masukkan gula, pes asam jawa, garam dan serbuk belacan, kemudian renehkan sambal.
Macam selalu, masak nasi lemak wajib ada telur lenggang untuk PI dan telur mata untuk TTK 😂.
Ni gambar pagi tadi, sarapan kat Restoran Thoufeeq jer, PI dengan toseinya dan Sk makan Puri. Nanti malam nak makan apa pulak ya, makan maggi jer okey tak Pak Inche ya???
Wah, kiranya menjadilah sambal sotongnya sebab sotong dah kembang sebesen ye SK.
ReplyDeletebestnya nasi lemak sambal sotong...lama x makan sotong kering tu...x reti nak masak..risau liat...selalu beli sotong kembang je la..
ReplyDeleteammi tak pernah pandai makan sotong kembang ni...cuba juga dah 2-3 kali sbb orang kata sedap tapi kesudahannya semua bahagian sotong ammi di alihkan ke pinggan orang lain
ReplyDelete