Assalamualaikum WBT
AHAD, dua minggu lepas, pagi-pagi dengan penuh bersemangat PI sorang-sorang keluar pergi pasar tani. Balik, dia bawa ikan siakap besar bas, tapi bahagian ekor aje la 🤭 dengan satu bahagian isi. Selain tu, tiga ekor ikan kembung dan enam ekor sotong serta tiga keping roti canai untuk sarapan, hehehe.
PI beli jugak, bendi, lada merah dan tomato. Aaa.. bila dia dah beli siap-siap macam tu, faham-faham aje la, dia nak mintak masakkan kari ikan. Lama tak makan, katanya. Tapi, tu la.. dah nak makan, baru teringat, kari ikan lupa letak santan, huhu.
Ikan kembung ni goreng seekor jer dulu.
Ada sayur kailan. Sayur ni PI dah beli lama jugak, tapi simpan sebab malas nak goreng sayur. Nasib masih elok sayurnya.
Tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah, kemudian letak sos tiram aje.
Sambal belacan.. tumbuk guna lesung batu tau.
Sayur tu, makan sekali duduk aje. Kari ikan, mula makan bahagian ekor dulu. Isinya repeat hari lain. Lepas tu goreng lagi dua ekor ikan, seekor jer makan, seekor lagi buat bekal. Sengaja goreng siap-siap senang. Esok pagi tinggal angkut masuk dalam beg, hehehehe.
Macamana lah boleh terlupa letak santan. Mesti masa tu fikiran entah ke mana. Bila mood rajin datang, muncullah sambal yang ditumbuk dengan penuh kasih sayang gitu. Mesti lagi sedap bila ditumbuk.
ReplyDeleteSedapnya kari ikan...SA kalau masak kari kena gu kan ngan ikan masin...bertambah- tambah makan nasi...lepas tu memang suka bahagian ekor..selalu berebut dengan adik- adik bab ekor...Abah memang dha tahu...kalau beli ikan besar2 bahagian ekor memang untuk SA...boleh sentap kalau x dapat...Kailan pun sodap...
ReplyDeleteSedap nya Kari ikan...Linda sampai sekarang,tak berapa pandai masak Kari..buat lepas makan anak beranak boleh la.
ReplyDeleteSedap makan apabila ada sayuran..Syukur nikmat makanan yang Allah berikan
ReplyDeleteCantik dan sedap kari ikan ni. Saya kedekut minyak masa menumis, memang tak cantik sangat kari, hehe.
ReplyDeletehttps://madey09.blogspot.com/ ini link blog saya ya..follow
ReplyDeletesedap juga kan kak tak letak santan,saya pun kadang2 memang sengaja buat kari tak letak santan...
ReplyDeleteMasakan kari memang sentiasa membuka selera. Kari ikan tak bubuh santan pun sodap!
ReplyDeleteRajinnya SK tumbuk sambal! PH tret tret dekat blender je 🤭 Sayur goreng² gini mmg sedap makan sekali duduk je...
ReplyDeletesemua lauk sedaap 😍😍😍 Rajinnya menumbuk, kalau saya habis gatal-gatal satu bdn....
ReplyDeleteSedapnya menu SK. Kari ikan takde santan pun sedap.
ReplyDelete