MAKAN DI THAI BAAN RESTAURANT

Seri Kandi Tanah Jauhar
2

Assalamualaikum... 

NAMPAKNYA, cuti masak-masak dibawa sehingga ke tahun hadapan. Ditambah, Sk akan menerima suntikan booster pagi esok. Orang kata, lepas terima booster ada kemungkinan akan demam. Untuk sejenis manusia yang agak jarang demam ni, tak tahulah macam mana kesannya. Tak nak cakap besar walaupun badan ni besar, hahah. Harap semua baik-baik sahaja nanti, insyaAllah. 


Kali ni Sk nak bawa pembaca ke Thai Baan Restaurant yang terletak di Kampung Baru Senai untuk menikmati masakan Thai yang dikatakan asli. Masakan Thai ni macam masakan Malaysia jugak, kan.. ada yang goreng, kukus dan bakar. Bagi masakan yang dibakar, akan dihidangkan bersama sos pencicah tertentu.


Bila berada di restoran masakan Thai, macam tak cukup lengkap kalau tidak memesan semangkuk Tomyam. Kami memilih Nam Khoon Seafood. Tapi tak pastilah, tersalah cakap atau tersalah dengar, yang ada dalam mangkuk ni semuanya udang. Tomyamnya sedap sangat. Asalnya, Iman yang nakkan tomyam ni, tapi bapaknya yang tukang habiskan, kecian Iman, hahaha.


Tiger Cry atau Harimau Menangis. Sepatutnya, Daging Bakar Harimau Menangis, nama yang betul dan lengkap. Sk kurang pasti adakah ia benar-benar bahagian daging yang digelar bahagian daging harimau menangis atau bukan. Tapi, yang pasti, dia punya sedap, macam hari-hari-mau makan 😆. 

Cuma.. masa dihantar ke meja, dagingnya tak panas, mungkin dah dibakar dan dihiris awal. Sampai ke meja pun cepat jugak. Tapi, sebab sedap, lembut dan sos cicah pun sedap, kita terima dengan senang hati. Pak Inche pulak, jenis makan tak tunggu semua lauk sampai. Apa yang dihidang, terus dibedal. Jadinya, kak bos kedai ni (mungkin), dok la pergi meja kami minta maaf, sebab hidangan lain belum siap. Nak kena bakar betul-betul, takut tak masak, katanya.


Sotong memang antara menu wajib bagi kami setiap kali makan di kedai tomyam, kan.  Yang ini, Sotong Bakar dengan sos pencicah istimewanya. Ada empat ekor sotong semuanya, jadi dapatlah seorang seekor. Iman dapat lebih seekor sebab tomyamnya dah  dihabiskan bapak dia, hahahah. Rasa sotong bakar ni tak boleh kalahkan Sotong Bakar Jaws 😂


Miang Pla Pao atau Ikan Bakar Garam. Pernah makan sebelum ni di beberapa tempat seperti Carabao, Siam, Kruathai dan Jaws dan Sk akui Miang Pla di sini antara yang sedap Sk makan. Gulungkan isi ikan dalam daun salad bersama suhun, letak helaian daun kesom dan selasih, cicah dalam dua pencicah yang dibawa khas dari Thai, Mmmm... aromanya... Mmmmm... tak tahu macam mana nak huraikan tu. 

Biasanya, kalau Sk makan di Restoran Thai, kebanyakannya jenis hidang sos cicah yang sama. Makan daging bakar pun sos tu, ikan bakar, sotong, udang, semua guna sos thai yang sama tapi di Thai Baan ni, sos untuk daging, sotong dan ikan yang kami pesan, semua lain-lain sosnya dengan secukup rasa dan pedasnya. Orang asia, makan mesti nak pedas, baru ada kick! Tak gitu?

Jadi, kalau anda terasa nak makan masakan Thai yang sedap ni, bolehlah cuba ke ..

Restoran Thai Baan
No 27, Jalan Seni,
Kampung Baru, Senai, Johor

Telefon 016 459 0990





Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Uish uish... Sampai thailand terus rasa dia ni.

    ReplyDelete
  2. wahhh menariknya menu dia. saya tak pernah makan lagi ikan bakar garam. nampak sedap

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!