SAMBAL SOTONG & IKAN KACI GORENG

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum wbt

HARI bekerja adalah hari merajinkan diri memasak. Agaknya, selepas seharian mengadap kerja di pejabat, menempuh kesesakan jalanraya, bila sampai rumah, dah tak ada hati nak bersiap dan keluar semula. Kalau dapat beli dan bungkus makanan siap-siap pun bagus juga, tapi tak semuanya kena dengan selera. 

Masa cuti dua hari tu, dapatlah Sk sediakan stok cili kering dan bawang kisar supaya senang nak memasak. Rupa-rupanya, cili kering tak boleh simpan lama jugak ya. Dah tak merah macam masa baru beli. Nasib baik la perasan, mujur tak tumbuh pokok cili. Kalau setakat bawang, kentang, memang dah biasa jadi pokok dalam rumah Sk ni, hahaha.


Sotong Hensem beli di Kedai Runcit Haji ASK masa nak beli cili untuk masak Nasi Ayam tu. Pak Inche dengan Iman tak suka sotong seekor-seekor, mesti nak kena potong-potong sotongnya. Sk pulak suka masak sotong seekor-seekor, tapi sebab sotong ni taklah kecik sangat, Sk potonglah, lagipun sotongnya dua ekor aje, hehehe.

Sambal Sotong

Bahan-bahan :

Minyak masak secukupnya untuk menumis
3-4 hiris halia
1 serai diketuk
2 ekor sotong saiz sederhana, potong ikut suka
1 tsp pes asam jawa
1 tsp garam
4 tsp gula pasir
Sedikit ajinomoto

Cara memasak.. campak baling jer...

1. Panaskan minyak masak secukupnya, masukkan pes cili dan bawang. Masukkan juga halia dan serai, tumis hingga terbit minyak dan cili cukup masak.

2. Masukkan sotong, pes asam jawa, garam dan gula, kacau sebati.

3. Akhir sekali masukkan ajinomoto.. siappp!


Ada ikan kaci sekeping dalam peti ais. Perapkan dengan garam dan kunyit. Dekat-dekat nak makan tu, barulah digorengkan. Mula konon, nak potong dua, masak kari sebelah. Tapi, dok melayankan drama Korea, haaa.. mana nak datang karinya, hahahaha. 


Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Jadi pokok? Boleh gantung buaian! hahahaha

    ReplyDelete
  2. Sedap ikan kaci goreng tu SK.

    ReplyDelete
  3. pikir jap nak tengok ikan ke nak tengok pinggan ahaksss..
    kita nak jugak pinggan tu

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!