Assalamualaikum wbt
SETIAP kali shopping barang dapur, tangan ni mesti saja nak ambil salmon, padahal, tak dimasak-masak pun. Kot laaa, ada hari rajin nak panggang kononnya. Konon laaa. Ada sekali tu, nampak salmon ada potongan 50 peratus. Iman cadangkan buat macam Salmon Fish Skin kat Sushi King. Terus capai dua pek.. dah berkurun simpan baru buat. Bak kata, Mak Cella, dah jadi fossil, hihi.
Nak tulis tajuk Salmon Fish Skin, takutlah pulak kalau Sushi King dah patternkan menu tu. Kang tak pasal-pasal kena saman pulak dengan Sushi King, hahaha. Bak kata, Shila Amzah, kos saman, turun naik mahkamah, boleh beli sebuah rumah. Jadi, kita tulislah tajuk, Salmon Goreng Tepung.
Salmon Goreng Tepung ni, Sk cuma guna tepung bestari aje. Sejak dah ada tepung bestari ni, Sk pun dah jadi bijak bestari. Cukup guna dia aje, apa saja yang perlu celup tepung, memang dah tak la nak bubuh tepung itu tepung ini. Dah ada yang mudah, buat apa nak susah-susah?
Salmon Goreng Tepung
Bahan-bahan :
Minyak masak secukupnya untuk goreng tenggelam
2 keping ikan salmon dihiris nipis
Sebiji telur dipukul guna garfu
Tepung bestari secukupnya
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak secukupnya untuk goreng tenggelam.
2. Celupkan ikan dalam telur, kemudian salutkan dengan tepung bestari.
3. Celup semula ikan dalam telur, dan salutkan lagi dengan tepung bestari.
4. Terus masukkan ikan sekeping-sekeping dalam minyak panas. Goreng sehingga kuning keemasan. Toskan.
5. Hidangkan bersama sos cili dan mayonis.
Ada dua ketul lagi salmon, nanti kalau rajin nak buat lagi, hihi.
Tahu takpe kak SK, sejak ada tepung bestari. Semua benda nak digoreng dengan tepung bestari. Senang kerja dan sedap pun sedap. Marilah sama sama jadi bijak bestari :)
ReplyDeleteKak, dah goreng, tumis plak halia, letak sos ikan, sedapnyaaaaa...
ReplyDeleteFossil? keh keh keh
ReplyDeletemenarik ni.. x terfikir pulak buat menu ni... selalu nk grillkan aje
ReplyDelete