MAKAN NASI ORANG KAHWIN DI THE RUMA KUPI

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum wbt

DAH seminggu Cikwa balik Johor sempena hari jadi ibu. Kebetulan pulak dua hari sebelumnya merupakan hari mengundi. Jadilah tu, kan.. sambil menyelam minum air, katanya.

Sebagai penutup 'balik kampung', Cikwa mengajak makan di The Ruma Kupi. Bagi mengelakkan rasa kecewa, Sk membuat pesanan makanan lebih awal melalui whatsapp. Yang kelakarnya, lepas makan semua, mereka ni, naklah minta roti bakar dua set, buat geli-geli gitu, tapi kisahnya, roti banyak, bahan nak lepa macam butter dan kaya, habis. Aisehhhmannn.. 


Tak pernah jemu menjamu mata di TRK ni. Setiap sudut ada nostalgianya tersendiri.


Cantik sangat pemarut ais ni setelah dicat semula dengan warna ni, nampak romantis. Bak kata cikgu lukisan Sk dulu, warnanya harmoni.


Walaupun nampak moden, tapi zaman Sk, belum jumpa telefon macam tiga yang di atas tu.


Tak lama menunggu, pesanannya pun sampai ke meja. Nasi Orang Kahwin (NOK) dengan Kambing Beriyani. Memang betul-betul macam NOK, selambak nasinya. Kambingnya empuk, tak kedekut daging, rempahnya terasa. Oh, ini Iman punya.


Ini pula NOK dengan Ayam Masak Merah. Tak tahulah sedap ke idok Ayam Masak Merah tu. Ni untuk Abang Jamal.



Ibu makan NOK Kambing. Favourite la dulu kini selamanya lauk kambing ni.


Ilham ambil lauk Gearbox. Cikwa kata, sedap.


Orang yang beriya nak makan NOK tu, makan lontong pulak. Tak apalah, bila-bila boleh datang lagi. Lontong sedap, tapi ni memang Lontong Sarapan la.. bukan Lontong macam hari raya yang lengkap dengan sambal kacang dan serunding seperti yang selalu Sk makan di Johor (Johor Bahru). Walaupun begitu, kuah lodehnya sedap, tak terlalu pekat atau cair.


Angah pula makan Nasi Putih dengan Asam Pedas Ayam. Sedap sangat kuah asam pedasnya tu. 




Satu jer masalah kat sini, nak makan kena berperang dengan lalat. Tak terlalu banyak tapi dua ekor jugaklah yang masuk dalam air. Mintak ganti satu air sebab belum sempat nak minum lagi. 


Eh, nama bapak kami laaaa.. Hari tu, tak perasan.


Pinggan kangkung yang harganya dah sama macam Portmeirion. Sk pernah bertanya harga sebiji pinggan makan saiz 10", RM90 ko! Itulah nilainya barang lama. Kalau tahu dulu, ambil siap-siap dari rumah nek ayah (bapak ibu). Tapi masa nek ayah meninggal, SK baru tingkatan satu, belum faham lagi, hihi. 



Ciri-ciri disorder yang akhirnya berbaloi-baloi. Dalam rumah tu lagilah penuh dengan barang dan almari lama.


Mamat ni ucap Selamat Jalan masa kami nak pulang. Kami sempat tapau tiga bungkus nasi, lepas tu, ada pelanggan lain datang, nasinya dah habis. Fuhhhhh!


Sebelum balik, singgah Tanjung Piai, tapi singgah ajelah.. tak beli tiket pun sebab malas nak jalan sampai habis.. hehehe. Oh, Cikwa pun dah balik KL semalam. Semoga Cikwa baik-baik sahaja di sana, insyaAllah.


63A, Jalan Kukup,
Kampung  Rimba Terjun, 82000 Pontian, Johor

Telefon 010-760 9797

Buka setiap hari kecuali Selasa
8.00 pagi hingga 3.00 petang


Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. classic interior dia...SA suka...menarik sangat...sambil makan sambil mengimbau kenangan kan...

    ReplyDelete
  2. Laki balik nak ajak dia ke sini hahahaha sekali pi Kopi Tenggekkkk

    ReplyDelete
  3. Dapat bayangkan aroma harum lemaknya NOK.. Aduh..

    ReplyDelete
  4. Wahh meriah makan ramai ramai macam pergi kenduri kahwin gitu. Kalau tengok balik gambar ni mesti terasa rasa kesedapan nasi orang kahwin dan lauk pauknya kan.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!