AYAM MASAK KURMA

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum wbt

WALAUPUN penat nak memasak selepas balik kerja dan menempuh perjalanan pulang hampir sejam, lebih penat lagi rasanya kalau perlu bersiap semula untuk keluar makan. Lagilah kalau tempat yang dituju tu tak dekat. Lagilah kalau Sk diminta memandu. Maka paksalah diri memasak. Pulak tu, asyik teringat-ingat Ayam Masak Kurma Che Mat Gebu yang dimasak beliau minggu sudah. Cuma Che Mat Gebu lawankan dengan Nasi Minyak, kita makan dengan nasi putih pun dah cukup sedap. Lagipun dah lama tak masak kurma atau arwah abah sebut, kormak, hehehehe.

Iman beritahu, dia dah siap rendam ayam (defrost), tapi kalau bonda penat nak masak, dia simpan balik ayamnya. Nak harapkan dia masak? Lamberrrrtttt lagik. Kalau setakat goreng-goreng kunyit sotong dengan udang, pandai la. Tapi, udang dengan sotong pun tak dok. Nak masak maggi bolehlah. Tapi, takkan bapak eh nak makan maggi. Dah dia kata, dah rendam ayam, terus terbayang Ayam Kormak. Iman kata, dia pun terbayang benda yang sama. Bosan asyik makan kari jer. Macam mana eh boleh dua-dua terfikir benda yang sama? Tapi memang selalu begitulah. Kimianya kuat betul dua beranak ni. Bab makan nombor satu 😂 Bab bergaduh pun nombor satu jugak 😝. 


Nampak banyak kentang, kan. Hari tu masa belanja barang dapur di Mydin, tak perasan terambil kentang orang kat kaunter timbang tu. Dah sampai rumah, masa kemas-kemas, ada kentang sebungkus, ingatkan Pak Inche yang ambil. Sk pun koyak plastiknya nak masukkan dalam bakul, lepas tu macammm.. apalah Pak Inche ni pilih kentang yang tak elok sangat. Sebab tak puas hati (sajalahkan nak cari kesalahan laki), Sk cakap dengan Pak Inche, kenapa pilih kentang yang tak elok? Pak Inche kata, mana dia ada ambik kentang. Hah! Iman terus kata, patutlah orang yang timbang barang tu sebut kentang.. kentang.. rupanya bondanya ambik kentang orang, kah kah kah. Orang yang pilih kentang tu pun, pilihlah yang elok sikit, tak reti ke??? Nasib baiklah kentang murah jer kan.. dah buang plastiknya tak perasan kena caj berapa. Lagipun rasanya ada dalam lima biji jer kentangnya.


Kebetulan aje ada tomato yang Pak Inche beli di Mydin jugak. Benda dah ada, kita campak ajelah. Kadang, kalau masak kormak, SK guna RESEPI NI, tomatonya dikisar dan ditumis awal. Kali ni saja nak letak tomatonya di hujung-hujung tempoh memasak.


Kalau masak kormak, kena tambah telur rebus. Orang tiga, telurnya pun tiga jugak. Bukan catu tapi memang tak ada yang nak makan telur lebih dari sebiji. Dua hari berturut layan Ayam Masak Kurma ni, jadinya esoknya tu, rebus telur lain tiga biji. 


Malas nak susun elok-elok dalam mangkuk. Dah penat kerja, penat masak, perut pun kemahen lagi laparnya. Asal masuk mangkuk sudahlah, hahaha. Snap gambar pun sekeping aje, buat syarat. Jadi adalah content blog kita ni.


Goreng papadom. 


Ayam goreng mesti ada, pun ambik gambar masa dalam kuali. Nanti lepas angkat ayam boleh terus makan, tak payah ambil gambar lagi, hihi.

Resepi Ayam Masak Kurma

Sedikit minyak untuk menumis
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar kisar halus
4 ulas bawang merah kisar halus
2 ulas bawang putih kisar halus
1" halia kisar halus
3 sudu rempah kurma (Sk guna Mak Siti)
Air secukupnya
1/2 ekor ayam dipotong kecil
100 ml santan
1 keping asam gelugor
2 biji kentang dipotong empat
5 - 6 biji cili padi
1 biji tomato dipotong empat
3 - 4 biji telur ayam direbus

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak, masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.

2. Masukkan bahan kisar, bunga cengkih dan buah pelaga, tumis hingga wangi dan terbit minyak.

3. Rempah kurma campur sedikit air jadikan pes, kemudian masukkan dalam periuk, tumis sambil tambah air sedikit-sedikit hingga pecah minyak, berulang kali.

4. Tambah air secukupnya, jangan terlalu cair, masukkan kentang dan ayam, masak selama kira-kira 15 minit atau hingga ayam empuk.

5. Masukkan asam gelugor dan santan. Kacau supaya santan tidak berketul.

6. Akhir sekali masukkan cili padi, tomato dan telur rebus, biar merenih seketika sebelum dimatikan api.

Nota : Kalau ada pokok ketumbar, boleh masukkan di akhir masakan sebelum menutup api seperti DI SINI.
Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Kimia tu jenis telepati SK. Tu pasal ada pertalian minda antara satu sama lain.
    Haa... masak kurma harus campak telur. Memang sempurnalah kurma ayam kalau bertelur sekali dalam kuali.

    ReplyDelete
  2. Huish...masakan SK memang sokmo2 membuat kita terliur...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Betul juga asyik kari je kadang bosan.. haaa sesekali layan msak kurma mahu berubah selera.. mantap ah.

    ReplyDelete
  4. kurma antara masakan kegemaran anak2.. dan bapaknya :D

    ReplyDelete
  5. Masak kurma ni fav anak dara den tu ha...hari ni makan lauk rendang daging...dah rasa macam raya plak...

    ReplyDelete
  6. Kuat kimianya tu. Maka terhasillah ayam masak kurma yang sedap. Nampak papadom besar tu terbayang nasi beriani yang baru beli haritu. Sedap tu dilawankan dengan papadom dan ayam kurma.

    ReplyDelete
  7. tengok papadam teringat pulak kat anak bongsu.
    suruh gi kedai bawah rumah beli papadam...
    sampai kedai dia tanya kat uncle tu..nak "kepadam"..uncle tu tak paham. sudahnya balik tangan kosong je

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!