Assalamualaikum wbt
SUNYI sungguh kolej. Pelajar ditangguhkan naik kuliah tatkala ramai pengajar dan staf yang masih menjalani kuarantin. Minggu lepas, ramai-ramai dijangkiti virus yang tak kenal siapa. Puncanya dari satu program. Program tu tak salah pun, tapi mungkin terlalu penat sehingga terlupa jaga SOP. Terjangkitlah seorang demi seorang. Lalu, kami diarahkan berehat di bekerja dari rumah untuk kerja sanitasi selama dua hari iaitu ahad dan isnin, dan Sk kembali ke pejabat hari ini.
Memandangkan arahan 'Bekerja Dari Rumah' datang secara tiba-tiba, memang tak ada kerjalah yang hendak dibuat. Semua fail hardcopy tak ada dalam tangan manakala softcopy pula disimpan dalam komputer di pejabat. Jadinya, memang terpaksalah berehat sahaja di rumah. No meeting, no dating 😂 Hari ahad, Sk keluar membeli barang dapur hanya selepas pukul 5 sebab tak mahulah shopping waktu kerja. Tapi, semalam.. terjebak jugaklah, lepas keluar sarapan di WR Kopitiam, meroket ke Eco. Alaaa.. sekejap jer, beli barang sikit-sikit, terus balik.
Disebabkan terlebih rehat, Sk rasa, lebih eloklah memasak dari makan atau tapau makanan. Masa beli barang dapur tu, Pak Inche beli ayam jugak, Sk masaklah setengah ekor. Masak untuk makan malam dan ada lebih tu untuk Iman makan tengahari, hari ini. Kebetulan, stok cili dan bawang kisar pun dah ada. jadi, sambil-sambil masa, Sk restock juga serai dan halia. Serai tu, Sk kerat dan buang kulit luar tu siap-siap, cuci, kemudian masuk dalam satu bekas untuk disejukbeku. Nanti nak masak, tinggal rendam sekejap untuk lembutkan, ketuk dan boleh campak terus dalam periuk. Begitu juga halia, Sk kupas dan hiris kasar, pun nak masak nanti terus campak dua tiga keping dalam periuk.
Ayam Masak Cabai
Setengah ekor ayam dipotong kecil
4 sudu cili kisar
3 ulas bawang ros atau bawang merah kisar halus
2 ulas bawang putih kisar halus
Tiga hiris halia
Sebatang serai, ketuk
Minyak masak secukupnya
1 tsp pes asam jawa
2 tbs gula pasir
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Perap sebentar ayam dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng hingga 3/4 masak.
2. Kurangkan minyak gorengan, tinggalkan secukupnya untuk menumis. Tumis cili kisar dan bawang.
3. Masukkan juga halia dan serai, kacau lagi hingga pecah minyak beberapa kali.
4. Masukkan pes asam jawa, kacau sebati, tambah sedikit air jika perlu.
5. Masukkan ayam, gaul sebati.
6. Masukkan stok pati ayam dan gula.
7. Renih sebentar dan apabila ayam cukup masak, bolehlah dimatikan api.
Macam selalulah, tak boleh tak ada ayam goreng. Seronok tengok Pak Inche makan sebab lama dah tak masak Sambal Ayam ni, kan. Nak dekat-dekat PRN15 dan Hari Jadi Sultan Johor ni nampaknya bermulalah minggu kerja yang sibuk bagi Pak Inche. Tak ada dah bunyik ajak pergi jalan-jalan ke Muar la, Kota la, Mersing la, Batu Pahat la. Bola pun dah bermula dengan Piala Sumbangsih tuari kan. Ni, Rabu dan Jumaat pun ada bola juga. Iman dah senyummmmm aje.. senyum ada maknaaaaaaa.
Okey nanti nak cuba la buat resepi SK ni....
ReplyDeletebetul la kan, skrg ni group akademik mengungguli carta penyakit berjangkit ni...
ReplyDeletesemoga semua yang terkena tempias dipermudahkan urusan dan dijauhkan dari betul2 terkena...
Ayam goreng memang menu wajib Pak Inche ye SK.
ReplyDeleteWabak ni.... dah tahu nak kata apa. Kita jaga SOP sajalah, itu yang mampu dilakukan.
Menyelerakan..
ReplyDeleteSebut cabai mengingatkan saya dengan masakan orang utara sebab depa sebut cabai. Agak lama jugak tak masak ayam sambal macam ni. Sesekali masak memang sedaplah kan. Untung jugak dekat stadium, kita mampu tengok kat TV je kak. Senyum ada maknaaa tu.
ReplyDelete