Assalamualaikum wbt
BUAT Kerang Rebus Air Asam ni waktu yang sama dengan masak Nasi Ayam tu. Mana datang agaknya mambang rajin tu, hahaha. Geram sebenarnya tengok kerang lawo-lawo masa nak beli cili tu. Lain kali belum tentu lagi dapat kerang cantik macam tu, kan.
Cara rebus kerang :
1. Didihkan air bersama hirisan halia sedikit dan sebatang serai diketuk. Tambahkan garam secukupnya.
2. Bila air mendidih, masukkan kerang. Rebus 5 - 6 minit. Jika ada beberapa kerang telah terbuka tu, dah masaklah kerangnya. Tak perlu tunggu sampai semua kerang terbuka.
3. Buang air rebusan kerang, kemudian masukkan kerang dalam air sejuk berais.
4. Kopek separuh kulit kerang.
Air Asam
1. Potong dadu kecil-kecil :
Bawang besar
Tomato
Cili padi
2. Dalam mangkuk, masukkan 1 sudu kecil pes asam jawa, 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu gula, sedikit air, kacau sebati. Jika ada daun ketumbar, masukkan sekali (masa ni Sk tak ada daun ketumbar).
3. Perahkan 3 - 4 biji jus limau kasturi.
Masukkan kerang, gaul rata.
Ratah jer pun sedapppp!
ammi selalu terliur tengok kerang kalau gemuk gebu camni..
ReplyDeletetapi bila makan alahaiiiii takleh masuk tekak.
tergoda tapi tak memberahikan acaner tu??? hahahha
Syu suka makan kerang. Jarang makan dengan nasi. Selalu buat ratah jer macam ni.
ReplyDeleteTerliur pula tengok. Ni yang balik nak cari kerang nih. Hu3.
alahai persembahan nya ... saya bagi markah penuh ...
ReplyDeletewow! Sedapnya. Apatah lg dimakan masa berbuka nanti.
ReplyDeleteMak...! Hadap ni sampai mertua lalu pun tak perasan
ReplyDeleteOoo.. takyah la nak cicah2 lagi...?
ReplyDeletemasya Allah sedapnya mak inche.
ReplyDeletemakan gitu sedap uii..inikan pulak cecah air asam..hahahah
ReplyDeleteYa Allah!
ReplyDeleteKecur terus.... sedapnya SK.