Assalamualaikum wbt
GARA-GARA tak kenyang makan Nasi Ambeng Tak Cukup Syarat,
malam tu, Pak Inche ajak makan di Restoran Senoko Stulang. Senoko ni tentu tak asing bagi pembaca yang selalu ke Alam Sari Tanah Jauhar, ni, kan. Dan baru kami tahu juga, pemilik restoran Senoko ni bukanlah Kelantanese atau Siamese tapi rupa-rupanya satu negeri dengan Blogger Cun Melecun, Suria Amanda.
Pak Inche minta Sup Ekor tapi ekor tak ada stok. Nasib baik ada tulang. Ada dua ketul tulang dan banyak jugaklah daging pada tulang tu. Sedap sangat supnya malam tu. Pak Inche sampai angkat mangkuk menghirup.
Daging Masak Merah, pun sedap. Daging direbus dulu dan dihiris nipis sebelum diletakkan pewarna merah dari sos labu tu (agaknyalah). Yang penting, tak ngelat letak bawang banyak-banyak untuk penuhkan piring lauk.
Baby Kailan Goreng Sos Tiram. Sayurnya segar dan hijau.
Telur dadar adalah wajib.
Sambal belacan kena lebih, kalau bagi satu jer memang tak cukuplah sebab laki bini hantu belacan. Nasib baik masa kenduri kahwin dulu hujan renyai-renyai aje, hahah.
Tomyam tentulah ada, pun shedapppp. Ada kerabu sotong dan sotong goreng tepung. Kerabu sotong banyak 'sampah' dari sotongnya. Dan banyak kepala sotong yang mana, Iman tak makan, terpaksa emak kasi perabih. Dia yang nak sangat kerabu sotong tu.
Kali ni tak ambil ikan macam selalu. Yang pasti licin pinggan masing-masing. Burppp! Alhamdulillah.. Syukur selalu.
Laaaa..siyes ke org NS owner kedai tu...tgok presentation nampak macam Kelantanese atau Siamese....teruja tengok sup tu ha
ReplyDeleteKena tomyam mesti ada sambal belacan.. Memang perghhh...
ReplyDeletedaging merah dia tuuuuuu mengancammm ehkkk..
ReplyDeletemerah betul masak merah dia. takyah pakai gencu dah lepas makan.
ReplyDeletekalau saya suka kepala sotong kak. kadang berebut dengan adik dan anak buah sorang tu.
nampak sedap sungguh sup tulang tu...
ReplyDeleteTom yam tu macam menu mesti ada la kak.. sebab kami pun macam tu juga..hehehe
ReplyDeleteSememangnya tidak asing lagi restoran senoko bila masuk blog akak. Makan hidangan lauk ni terpaling suka ada tomyam.
ReplyDelete