TUGASAN BUFET MAKAN TENGAHARI

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

 Assalamualaikum wbt

MINGGU lepas, pelajar kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan Tahap 3 diberi tugasan menyediakan Bufet Makan Tengahari. Pelajar-pelajar ini merupakan pelajar zaman PKP semasa berada di tahap sebelumnya. Sekejap kelas dalam talian, sekejap kelas bersemuka. Selepas naik tahap 3, beberapa minggu sudah pula, seorang demi seorang dijangkiti virus Covid 19 termasuklah pengajarnya. Bukan sahaja kursus tersebut, malah beberapa kursus lain sehingga beberapa kali pihak kolej terpaksa kuarantin pelajar dalam asmara asrama. Beberapa kali juga pelajar lain diarahkan mengikuti kelas dalam talian. Syukur, semua masalah dapat diatasi jua akhirnya.


Biasanya, dah dapat jemputan awal. Hari itu pulak, Sk bawa bekal nasi dengan lauk Daging Masak Hitam yang Sk ceritakan DI SINI. Kebetulan masa diberitahu, Sk tengah berkira-kira nak makan, belum jam 11 pagi masa tu. Selalu, Sk akan tahan jer lapar sampai tengahari, tapi dah ada orang jemput makan, kita bedallah nasi tu pukul 11, huwa huwa huwa.


Sk lupa nak ambil gambar, semua gambar yang ada ni kita tembak dari video yang Sk rakam pada hari kejadian, kira aci la eh. Yang ini Ayam Masak Lemak Cili Padi. Sk tak makan lauk ni, Aida kata, sedap.


Ikan Cencaru Sumbat.. pedas betul sambalnya, tapi sedap.


Sayur Campur.. sedap.


Lasagna.. sedap.


Pembuka selera.. Popia Sayur.. sedap.


Pecel .. Sk tak makan ni, Fidah kata, pedas. Haa.. Sk syak dorang guna cili kering pedas tu.


Kerabu Mangga, pun tak makan.


Kuih lapis dan Tepung Kusoi atau Kaswi. Dua-dua sedap dan lembut, cuma kuih lapis tu tak boleh selak sehelai-sehelai, mungkin sebab setiap lapisan tu dikukus cuma sekejap.


Puding Cocktail.


Puding Roti.


Minuman Panas.. Teh O, kopi takdok.


Sirap Bandung Soda.. agak masam, mungkin ais krim soda terlebih sukatan.


Sk cuma makan Lasagna, sayur campur dan cencaru bakar sambal. Ambil kuih lapis dan kaswi.

Doakan agar urusan pelajar-pelajar ini menjalani Latihan Industri akan dipermudahkan. Doakan mereka rajin pergi kerja, kuat semangat sehingga ke akhirnya, Amiiinnn Ya Robbal Alamiiinnn.


Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Adudududu ada pecel gak kat sini, terliurrrrr....

    ReplyDelete
  2. Seronok plak tengok hasil diorang masak kan...nampak sedap tu ha...

    ReplyDelete
  3. wahhhh hebat2 bakal pakar kulinari ni!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!