KARI AYAM REMPAH IKAN PERISA DAGING LEMBU

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum WBT

HARI ini Pak Inche ke KL, pulangkan harta syarikat ke ibu pejabat di sana. $k dah janji nak masakkan kari ayam, belum sempat masak nasi dia dah masuk rumah. Mengalahkan kerja kat tempat biasa, hari-hari sampai rumah masa bulan dah timbul.


Hari tu, Angah bagi berbungkus-bungkus rempah kari ikan adabi pek kecik-kecik tu. $k bahagi-bahagi dengan kawan pejabat, ambil dua bungkus aje. Masa masak tadi, malas pulak nak keluarkan rempah kari daging, $k campak terus rempah kari ikan ni, hahaha. Tu takpa, boleh pulak masukkan kiub pati lembu padahal sepatutnya masukkan kiub pati ayam. Jadilah Kari Ayam Rempah Ikan Perisa Daging Lembu 🤣.


Walaupun hari tu dah masak Kari Ayam Bangladesh macam senang, tapi $k lebih rajin menumis rempah kari sampai berlinang minyaknya. $k juga suka menumis sambil siapkan bahan-bahan lain, leha-leha gitu. Tak rasa penat berbanding siapkan bahan sekali arung. Sambil tu, bolehlah cuci perkakas yang digunakan,  ikutlah keselesaan masing-masing. Yang pasti, ayam goreng janganlah dilupa 😆😆😆.

Burpppp.. Alhamdulillah.. kenyang sudah 😋

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Yang penting sedap haha ..
    Kat sini dah lama tak jumpa kiub lembu. Sedap kalau dimasukkan dlm masakan berasaskan daging...

    ReplyDelete
  2. memang..sambilmenumis, sambil mereneh, masa tu la nak prep bahan lain lah, nak basuh bekas lah, blender la,,,

    ReplyDelete
  3. Sama pulak style kita... sambil² menumis sementara tunggu minyak keluar kita basuh² mana yang perlu dulu.. sbb tu paling ideal mmg sinki sebelah dapur... sonang kerja kita kan

    ReplyDelete
  4. Tak kisah la rempah ikan ke apa ke..janji sodap, PI makan licin kan...yang buat dah tentu2 SK...hehehehe...

    ReplyDelete
  5. Hebak mung...macam best pula nama kari ni..Adabi kena bg reward ni..hihihi

    ReplyDelete
  6. ikan ado, ayam dah pasti...lombu pun ado. ngammmmmm dah buleh buek zoo dlm periuk ahahha

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!