Assalamualaikum WBT
CERITA Sabtu lepas, tak keluar ke mana-mana, duduklah dua laki-bini kat rumah, yang seorang melayan filem tamil, yang seorang melayan drama Korea. Oh, sekarang ni SK sedang mengikuti series Behind Every Star lakonan ahjussi Lee Seo-jin. Hurmm.. nampak tua dah LSJ, lesung pipit pun macam tak berapa nak timbul sebab dah mok sikit, hahaha.
Tanya, Pak Inche, nak makan apa? Mula dia kata nak makan Ayam Sambal dengan Ayam Goyeng. Bagus jugak, sebab sambal nasi lemak ada semangkuk lagi, kan. Nanti tinggal panaskan dan campak jer ayam yang telah digoreng tiga suku masak dan renihkan sekejap. Lepas tu sekejap lagi dia bertukar fikiran, nak makan Ayam Masak Kicap pulak. Sk fikir, tak apalah, Iman tak ada, okay la kot masak kicap, tup-tup, baliklah pulak Imannya, muncung dia dengar Ayam Masak Kicap.
Nak masak, baru perasan bawang merah ke, bawang besar ke, sebiji pun tak ada. Macam tak best aje kalau masak kicap tak ada bawang besar potong bulat dalam tu. Pergi kedai tiga beranak konon nak beli bawang, tapi... sila sambung sendiri. Sk masak Ayam Kicap Ala Masak Semur. Sedaplah kan masak semur ni, tapi Iman tetap tak nak, sukatilahhhh.
Ayam Masak Semur
Bahan-bahan :
Beberapa ketul ayam, perap garam kunyit dan goreng hingga masak
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan air
1 biji bawang besar potong bulat
5 - 6 biji cili padi di ketuk
2 sudu lada hitam ditumbuk kasar
Cara-caranya :
1. Panaskan sedikit minyak lebihan goreng ayam.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, biji pelaga dan bunga cengkih, tumis sebentar.
3. Masukkan kicap dan ayam, gaul mesra, tambahkan air.
4. Masukkan bawang besar, cili padi dan lada hitam, kacau mesra dan renihkan sebentar.
5. Siap!
Nampak tauhu kat kedai, terus terbayang Sambal Taukua. Jadi, siapa yang tak nak makan Ayam Masak Semur tu, makanlah Sambal Taukua ni. Sambalnya tu baki sambal nasi lemak tu la. Goreng Tauhu kemudian panaskan sambal, campak tauhu yang dah digoreng tu, senang keroje.
Dah terlanjur pergi kedai, kan.. belilah sayur baby kailan dua bungkus. Sebungkus masak, sebungkus simpan. Ni masak goreng sos tiram.
Cemerlang tu kalau sampai 5 lauk.
ReplyDeletedsripada tak tau nak masak apa...hah amekaww..penuh meja
ReplyDeletetudia..dipilih dipilih. mau yg item, yg merah, yg coklat apa yg putih...
ReplyDeleteceker tu terliurnya kalau saya masak ratah sorang2 tak berebut boleh makan banyak yg lain kononnya geli tgk kaki ayam huhu
ReplyDeleteAduhh..semuanya feveret. Agaknye ape la yg tak feveret kite ni ehh. Hahaha. Iman tu sama macam abah ahnaff, tak suka masak kicap. Padahal anak² dia suka gila ngan masak kicap.
ReplyDeleteHa... ni barulah ayam semur! Ada segala rempah, ditambah dengan lada hitam tumbuk kasar! Sebiji resipi Bonda Kak Amie.
ReplyDelete