Assalamualaikum WBT
MERAH punch card pagi ni. Bukan lambat seminit dua tapi banyak minit, haha. Bukan tak sengaja tapi terpaksa sengaja. Puncanya terlupa pesanan Pak Inche nak bawa bekal kari ayam dengan roti. Kari ayam tu, Pak Inche beli hari tu, tak dimakan, jadi dia minta panaskan pagi ni. Dah siap nak pergi kerja, baru Sk teringat. Tak sampai hati pulak, jadi sementara panaskan enjin kereta, Sk panaskan sekejap dalam pengukus rice cooker. Sup sap sup sap, siapppp! Tapi, dah keluar lambat, kan.. hadaplah jammed. Tapi, lagi terkilan kot kalau tak buat bekal Pak Inche, jadi kita leha-leha aje di jalanraya.
Lama giler gambar Strudel ni tersadai dalam folder. Strudel pemberian
YB Rotikeju Homemade Zabedah Jambeli. Kak Bed minta anaknya Chef Aboi hantarkan ke rumah Sk. Chef Aboi ni dulu pelajar kursus Penyediaan Makanan di kolej Sk kemudian menyambung program diploma di Universiti Tun Abdul Razak dan sekarang dah bergelar chef.
Apakah Strudel?
Strudel (/ˈstruːdəl/, bahasa Jerman: [ˈʃtʁuːdəl]) adalah sebuah jenis pastri berlapis yang biasanya diisi dengan manisan. Hidangan tersebut menjadi populer pada abad ke-18 melalui Kekaisaran Habsburg. Strudel sering kali tak hanya dikaitkan dengan masakan Austria namun juga kadang-kadang dianggap sebagai pastri tradisional di seluruh wilayah bekas Kekaisaran Austria-Hongaria. Sumber
Apple Strudel.. tersangat sedap. Ni bukan guna puff pastry tapi filo pastry. Yang guna puff pastri tu macam cara ekspress dan menjadi kontroversi jugak di kalangan para chef pastri.
Filo atau phyllo (Yunani: φύλλο "daun") adalah adunan tak beragi yang sangat nipis yang digunakan untuk membuat pastri seperti baklava dan börek di Timur Tengah dan masakan Balkan. Pastri berasaskan filo dibuat dengan membuat banyak kepingan filo disepuh dengan minyak atau mentega kemudian dibakar. Sumber
Peach Strudel dan Apple Strudel.
Ratatouille Strudel. Kalau definisi asalnya, strudel ni mempunyai inti yang manis, yang ini versi savoury. Bagi Sk, kedua-duanya pun sedap sangat.
Selain strudel, Kak Bed bagi Tauhu Bakar. Ya Allah, baiknya Kak Bed. Semoga Allah swt limpahkan lagi rezeki dan diberi keafiaatan kepada Kak Bed sekeluarga.
Syukur Alhamdulillah, terima kasih, Kak Bed bagi kami bukan sekadar raso-raso tapi kekenyangan, burpppp!
Uiiii...ni bukan raso2 ni...ni memang menghayati ni...dapnya...dah la strudel fav kita
ReplyDeleteSedapnyaaaa kak
ReplyDeletetengok gambar pun dah tau sedap tu
ReplyDeleteNi barulah strudel...yg sesuai tekak old school macam saya hihihi
ReplyDeleteSebelum ni dok bertekak dgn anak kata steudel yang gulung2 tu depa kata saya ketinggalan..hihihii
sedapnya...2 versi, manis & pedas....
ReplyDeleteWahh..baiknya kak bed itu
ReplyDeletepuff pastry tu tak puas makan nipis dooh..filo pastry ni nmpk lapisan2nya tu puas hati
ReplyDeleteKiranya berbaloilah dengan kemerahan punch kad hehe
ReplyDelete