DAGING MASAK LEMAK CILI API

Seri Kandi Tanah Jauhar
12

 Assalamualaikum WBT

LAUK minggu lepas hari Jumaat. Masa tu, Pak Inche belum tambah stok bahan basah, cuma daging sahaja yang ada. Tanya Iman, nak tak lauk Telur Masak Lemak, Iman angguk. Tapi, macam tak sampai hati pulak sebab hari tu pun bagi dia makan Masak Lemak Telur Ceplok, haha. Terus terfikir, nak masak Daging Lemak Cili Api.

Pergi dapur, defrost daging yang dah jadi batu. Bila dah sedikit lembut dagingnya, Sk rebus dengan seketul halia guna periuk noxxa, set HP 30. Untuk masak lemak, Sk guna teknik yang sama macam masak Udang Lemak Cili Api tu, cuma guna tiga bahan iaitu cili padi centil, halia dan serbuk kunyit. Daging yang dah siap rebus, Sk panggang bagi berasap dan garing sikit atas kuali. Sementara tu, tumbuk halia dan cili padi hingga lumat, masukkan dalam periuk bersama serai yang diketuk dan sedikit air, panaskan hingga mendidih dan cili masak. Daging yang dah dipanggang, hiris nipis, masukkan dalam kuali tadi, kemudian masukkan santan kotak dan air rebusan daging, kacau dan renihkan. Masukkan asam keping, kiub pati lembu dan garam secukup rasa, renihkan sehingga kuahnya mesra.


Walaupun tak cukup perkakas untuk salai daging, tapi masih ada bau asap-asap kesan kaedah panggang atas kuali tu. Eh, dia punya sedap tu, kalah Daging Masak Lemak Cili Api kat Restoran Anjung Selatan tau. Sk masukkan juga daun limau purut untuk lebih aroma. Rasanya, kalau letak daun kunyit pun sedap jugak ni, tapi tak ada pulak daun kunyit. Cita-cita nak tanam pokok kunyit sampai sekarang masih tak jadi kenyataan, hahaha. 

Daging Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan :

5 ketul daging besar penumbuk, rebus bersama halia, toskan
Segenggam cili api
1/2" halia
1/2 sudu serbuk kunyit
1 batang serai diketuk
1 cawan air rebusan daging
1 kotak kecil santan pekat
2 keping asam gelugor
1 kiub pati lembu
Garam secukup rasa
3 helai daun limau purut

Cara memasak :

1. Tumbuk halus halia dan cili api.

2. Sementara itu panggang daging hingga garing di semua bahagian permukaannya.

3. Masukkan bahan tumbuk, serai, serbuk kunyit dan sedikit air rebusan daging dalam periuk, panaskan hingga mendidih dan cili masak.

4. Hiris nipis daging yang siap dipanggang.

5. Masukkan daging dalam periuk.

6. Masukkan air rebusan daging dan separuh kotak santan, kacau sentiasa agar santan tidak berketul.

7. Masukkan kiub pati lembu dan asam keping.

8. Masukkan lebihan santan kotak, daun limau purut dan tambah garam jika perlu, kacau sebati.

9. Renihkan seketika, tutup api.


Spaghetti Alla Napoletana malam tadi berbaki pastanya sepinggan. Daging Lemak Cili Api ni pun berbaki semangkuk. Kita jadikanlah ianya menu fusion. Sk panaskan keduanya dalam satu kuali masuk dalam bekas buat bekal makan tengahari hari ni. Nanti petang, nak ke Senai,kan. Semalam lagi ibu dah telefon, beritahu hari ni nak masak Telur Masak Lemak. Aisehhh.. mana boleh tolak lauk tu, lagi-lagi bila ibu masak. Gemuk pun gemuklaaaaahhh.. hahaha.

Post a Comment

12Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. selera saya pun dah jadi mesra tengok kuah tu hehe

    ReplyDelete
  2. spagethi yg dilomakkan...bagus

    ReplyDelete
  3. wah..masak lomak yang dha di improvise campur ngan spaghetti ha...tapi ada je oarang buat kan...

    ReplyDelete
  4. wahh siap panggang dulu, memang jadi smoky2 la rasa dia kannn..fuhhh!

    ReplyDelete
  5. Jom tanam pokok kunyit SK. Kak Amie ada tanam, tapi tak sempat daun besar, sudah kena potong buat masak singganglah, masak lemak cili padilah hahahahaa.

    ReplyDelete
  6. Pandai SK masak, siap panggang daging dulu, ada bau asap-asap. Saya suka!

    ReplyDelete
  7. fav ni,,,tp tkpernh masak...mkn kedai...adik ipar org nogori slalu buat

    ReplyDelete
  8. Sedapnya MLCA daging panggang...
    eh..pasta creamy lemak cili api pun aummm

    ReplyDelete
  9. Timurkan yang barat ni namanya....

    ReplyDelete
  10. Rajinnya smocky kan dulu daging tuu. Saya pernah buat jugak masakan ni, tapi pakai daging salai yang dah siap.
    Btw, salam kenal ya..

    ReplyDelete
  11. xdaya wak nk mkn spaghetti tu., huhuhu

    ReplyDelete
  12. Lama x mkn daging salai masak lemak cili api... dlu ada jugak baca org guna AF utk buat daging salai... tp x pernah try, nnt kalau akak buat lagi ambik gambar ek buat atas kuali tu... hehehe

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!