Assalamualaikum WBT
BILA ditanya menu untuk berbuka semalam, Pak Inche beritahu dia akan tapau dari Bazar Ramadhan sama ada Nasi Beriani atau Nasi Minyak. Sk beritahu, kalau nak makan Nasi Minyak, Sk akan masak sendiri memandangkan semalam pulang awal, kan. Rasa tak puas makan nasi sejuk masa berbuka, kalau masak sendiri, dapat makan nasi panas-panas baru keluar dari rice cooker. Tengahari, Sk keluar ke Maslee.. ala...dekat jer dengan pejabat, lima minit dah sampai.
Nah.. kau.. dah kena keluar modal tak pasal-pasal nak masak nasi minyak sendiri kononnya. Hari tu, tengok kat satu page ni, kisah orang beli nasi beriani ke nasi minyak dua bungkus kat bazar Ramadhan kena RM26 - RM28, mahal dan tak puas makan. Esoknya dia kata, beli ayam dan beberapa bahan lain, kena RM20, masak sendiri, puas makan. Kena kecam ya dengan netizen. Sk fikir, kalau la Sk tak sukarela nak masak, sesen pun tak payah keluar, hihi. Sebenarnya ada pro dan kontra membeli makanan siap atau dimasak sendiri. Lagipun, memang semalam nak makan nasi minyak air tangan sendiri. Jadi, tak kisahlah kena keluar modal ke apa.
Tujuan ke Maslee tu, nak beli bahan untuk Acar Jelatah dan daun bawang serta daun sup untuk tabur atas nasi. Beli timun ni sebiji jer saiz kecik, 43 sen sebiji. Tak suka yang besar, banyak biji dan berair.
Nenas RM4 sebijik. Guna pun suku biji aje, hihi.
Cili merah nak pakai setangkai jer, takkanlah nak beli setangkai, kita ambillah lima, RM1.14. Ada cili siap pek tak pasti berapa gram beratnya, RM2.99 ke.. RM3.99 sepeket.
Tak pasti ada stok tak krimer sejat dan kacang pea, beli aje la. Sk rekomen siapa nak beli kacang pea, beli brand ni, elok kacangnya hijau tak ada pecah-pecah atau terkupas kulitnya. Kacang pea nak masuk dalam Ayam Masak Merah ala-ala rumah kenduri, hehehe.
Saja jer beli tomato, mana tahu esok-esok nak masak kari ke, kan. Dua biji RM1.18. Ada yang dah siap pek juga, memang macam lebih jimat tapi kalau sampai lebam dan benyek tomato dalam peti sejuk tak dimasak, baiklah beli ala carte, hehehe.
Pukul 5.30 baru siapkan bahan.. kupas bawang, cuci dan rendam beras. Dah setahun beli set beras untuk masak nasi arab masa raya kat Terengganu, tapi entah bilanya nak dimasak, Sk guna beras ni ajelah. Rasanya ni beras pusa krim, panjangggg.
Bila disukat beras dalam pek tu, dua mug. Nak masak satu mug macam tak cukup, nak masak satu setengah mug, ada baki sikit tu nak buat apo?? Jadinya, masak ajelah semua dua mug tu. Sukatan cecairnya Sk gunakan 1 cawan susu sejat dan 2 cawan air. Kiranya, nisbah beras dan cecair ialah 1:1.5. Memang cantik kering dan muai nasinya tu.
Ayam Masak Merah.. pun sangat sedap.. hahaha. Memang sesuai betullah dipadankan dengan nasi minyak tu. Ayam tu Pak Inche baru beli hari ahad kat Pasar Tani. Memang kat rumah kena sentiasa ada stok ayam sebab kat rumah ni ada hantu ayam 😆.
Ayam goreng wajib ada.
Acar Jelatah. Timun sebiji dan suku bahagian nenas.
Pinggan Pak Inche. Pak Inche kata, esok (hari ni) nak berbuka nasi minyak ni lagi, cukup tak?
😆
Panaskan Daging Beriani yang Pak Inche beli hari tu, tak disentuhnya pun.
Kan dah kata, gegel badan Pak Inche kalau tak ke param, hehe. Dia beli Mee Kari sebungkus, karipap daging dua biji dan onde-onde. Selain tu, dia beli empat biji air kelapa siap bungkus.
Dah 15 hari puasa baru dapat bubur lambuk, tiga mangkuk pulak tu. Malam tadi dah makan semangkuk.
Sahur pagi tadi, Nasi Minyak, Ayam Masak Merah, Acar Jelatah untuk Sk dan Capati dan Keema untuk Pak Inche. Tapi, Pak Inche ngecek jugak tiga suap nasi minyak, hehehehe.
Nampak jadi nasi minyak tu. Mesti sedap.
ReplyDeletemasak sendiri ni sedap dia lain macam kak...puas hati hehe
ReplyDeleteLebih best masak sendiri. Sedap dan puas hati.
ReplyDeleteSedapnya tengok nasi minyak dan ayam merah SK.
Kalau rajin masak. Kalau tidak rajin, beli sahaja. Hehe kitorang masak nadi beriani/minyak waktu PKP sebab tidak boleh keluar sangat.
ReplyDeletewaduh sedapnya, bila tengok ni terus teringin nak buat nasi beriani jugak la
ReplyDeleteMasak sendiri lagi puas makan. Apatah lagi jika rakyat ramai mcm kami ni hehe ...
ReplyDeleteTp, rasa macam murah² la barang SK beli tu, compare dgn tempat PH ni... Macam cili merah 4-5 biji tu rasanya 2-3 ringgit dah kat sini :(
Wow .
ReplyDeleteMambang rajin dah balik dari sanun ke..
Cantik nasinya...
Nampak sedap lauk pauknya.
Nanti nak try jugak la kacang pea brand tu
Penat sebenarnya mambang tu ke sana ke mari ke sana ke mari!
DeleteMasak sendiri memang lagi berbaloi kan kak. Dah tentu sedap sebab memang ikut tekak kita. Boleh makan menambah ikut suka. Hihihi
ReplyDelete