SOTONG MASAK HITAM TAK HITAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
9

 Assalamualaikum WBT


HAMPA lagi semalam bila tengok Warung Nasi Kerabu belum buka lagi. Nampak atas meja kuih-muih siap pek dah siap disusun. Ada pek bungkusan makanan dan plastik masih berterabur atas meja. Peniaganya tak ada dan lauk-pauk pun belum ada. Ah, ni kalau tunggu dia sampai pun, bukan boleh terus dapat beli. Baik balik rumah masak sendiri.


Maka terjadilah semalam, Sotong Masak Hitam tapi tak hitamlah pulak. Agaknya dah lama sotongnya, dakwat dah kering, hehehe. Sotongnya 4 ekor saiz sederhana, alang-alang masak semua ajelah boleh buat lauk sahur sekali. Pak Inche semalam berbuka di luar, Sk belum puasa, tapi makan pun dekat-dekat nak tenggelam matahari juga sebab layan drama Khunsa dulu, heheh. Sk kongsi resipi Sotong Masak Hitam dibawah ya.

Sotong Masak Hitam

Bahan-bahan :

4 - 5 ekor sotong (bersihkan, asingkan kantung dakwatnya)
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
(Tumbuk lumat bahan bertanda*)
1 biji bawang besar dipotong bulat
7 tangkai cili padi dibelah dua
1 tbs lada hitam tumbuk kasar
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak

Cara-cara :

1. Perap sotong dengan garam kunyit sebentar.

2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum.

3. Masukkan kantung dakwat sotong, pecahkan, kacau rata.

4. Masukkan sotong dan lada hitam tumbuk, kacau kilas.

5. Masukkan bawang besar dan cili padi. Kacau dan masak hingga bawang besar layu.

6. Tutup api.

Aaaa.. tahukah anda bahawa Sotong Masak Hitam ni merupakan lauk kegemaran DYMM Seri Paduka Baginda YDP Agong kita? Ia pernah dikongsikan beberapa kali di dokumentari tv dan artikel media cetak. Sk teringat dulu-dulu, kalau ibu masak lauk ni, memang suka sangat la. Kadang-kadang, curi ambik sekor dari periuk. Bukan sotong besar pun, kecik aje sotongnya. Kalau ibu tauuuuu... mampsssss! Sebab tu kena ambik cepat-cepat masuk mulut, jangan bagi sesape nampak 🤭.

Tags

Post a Comment

9Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. saya tak pernah masak sotong masak hitam,orang kat umah ni tak pandai makan.teringin juga nak cuba,dah masak nanti kita paksa je la dia makan

    ReplyDelete
  2. Samlah Kak, peberet anak-anak Lin juga ni.. macam lama tak masak iuga laa.. nak beli sotong laaa

    ReplyDelete
  3. Tak hitam takpe, janji sedap. Rasa macam tak pernah makan sotong hitam guna dakwat dia. Kalau masak hitam kicap tu pernahlah.

    ReplyDelete
  4. Tadi siang sotong, teringat juga resepi ni tapi sbb tak pernah simpan dakwat sotong tu, terus buang je 🤭 sotong goreng Kunyit la nampaknya berbuka nanti :D

    ReplyDelete
  5. Masak hitam tak hitam pun takpa..rendang hijau pun biasanya tak hijau sangat kan..tapi panggil rendang hijau juga🤭
    Makan ngan nasi panas panas sambil gigit sotong tu sedap ni

    ReplyDelete
  6. Kiranya hitam manislah tu SK. Lama saya tak masak sotong dengan dakwatnya. Sedap kan SK.

    ReplyDelete
  7. dakwat dh kering ye kak itu yang hitam, ptt sotong masak putih namanya kak ehhehhe... arwah nyai dana suka masak hitam gini... pastu kalau kita makan gigi mesti hitam sebab dia mmg tinggal semua dakwat tu hehehhe

    ReplyDelete
  8. Sama menu kita cumanya SA buat sambal..

    ReplyDelete
  9. Ini pun makanan fav saya dan suami. Masak hitam. Memang sedaap kan. Tapi kalo tak pandai masaknya, terkadang masih bau amis. Untungnya dulu asisten saya pandai buat. Saya sendiri belum pernah bikin sendiri cumi hitam 😄

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!