CORAT-CORET 9 - 13 RAMADHAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
13

 Assalamualaikum WBT

MACAM dah tak ingat hari dah, tiap-tiap hari sekarang rasa macam hari khamis. Agaknya sebab balik awal dan rutin juga berubah. Ialah, sejak ibu tinggal dengan Cik Ani, seminggu sekali atau dua kali, Sk akan datang lunch dengan ibu. Tapi sekarang dah tak lagi, satu sebab puasa. Dua, sebab ibu dah takde 🥹🥹🥹.


Sejak hari ahad pulak, Pak Inche tak berbuka di rumah. Berderet jemputan berbuka puasa sampai esok. Jumaat nanti, tatawlah berbuka kat rumah ke atau masih ada jemputan lagi. Sk tak kisah pun berbuka seorang, lagi pulak Sk pun dah raya awal, jadi, tak adalah nak berbukanya. Balik kerja terus mandi lepas tu dah boleh yak yak yey! Cuma sahur tetap sahurrrr, sebab kalau lapar kat office, mana nak cari makanan. Padahal, masa puasa elok jer menahan lapar.



Pak Inche beli murtabak daging 8 Ramadhan, Sk panaskan buat sahur esoknya, 9 Ramdhan.


Roti John baki sahur dua hari sebelumnya. Masa dia banyak, tak ambil gambar.


Sk puasa masa ni, masak Sambal Sardin la dah lama teringin.


Malas nak dadar telur, kita buat telur mata aje gandingkan dengan Sambal Sardin.


10 Ramadhan - sahur nasi goreng.


Nasi goreng sekuali, ceduk siap-siap masuk dalam dua pinggan, ada sepinggan lagi, masuk bekas simpan dalam esbox, esoknya tu panaskan untuk sahur jugak, senang keroje.


Khamis balik awal, Sk offer masak lauk tapi Pak Inche kata nak makan nasi beriani. Kalau dah namanya Pak Inche, bukan sekadar beriani tapi ada karipap daging, nasi lemak daun pisang 3's, kuih seri muka dan kuih lapis,  kulit ayam bakar 2 cucuk. 


Nasi Beriani Gum Pak Sa'adon.. legend ni.


Sk minta lauk ayam, Pak Inche nak kambing dan tambah lauk daging. Daging tu berbaki lagi separuh, begitu juga nasi, ada baki jugak. Oh, masa ni Sk baru menyambut hari raya.


Client Pak Inche bagi kurma, coklat dan lilin wangi.


11 Ramadhan, Sk masak Sambal Daging.  Kalau sesiapa perasan, biasanya jika Sk masak lauk daging sama ada kari atau sambal, mesti ada Daging Kicap, kan.. tapi, baru jer Sk nak masukkan daging kicap dalam kuali, Pak Inche kata, buat untuk sahur jer sebab Pak Inche dah tambah beli lauk Hati Ayam Lembu Goreng dengan Kacang Panjang dan Ayam Percik. Jadi, sahur esoknya Sk masak Daging Kicap la tapi malas nak ambil gambar, heheh.


Selain tu dibelinya juga Magelek (Vadei), onde-onde dan Kuih Tepung Pelita. Sedap tepung pelita tu, onde-onde pun sedap, real la onde-onde.


12 Ramadhan - Berbuka dengan juada Bazaar Ramadhan Taman U. Nasi Lemak Sambal Sotong untuk Pak Inche dan untuk  TTK, Lontong Kering Paru Goreng. Ada juga Ayam Percik dan Kulit Ayam jugak. Pak Inche tambah telur dadar. Belikan jugak untuk Iman, Nasi Kerabu dan Kuih Akok, tapi tu hantar ke kolej dia la, tu pun sebab nak ambil kereta, Iman pakai dari Jumaat.


Beli Popiah Basah.. sedap cuma kuat rasa udang kering geragau tu jadi macam masin sikit.


Iman kalau pakai kereta nanti ada jer la benda tertinggal nak pulak kena hantar balik kat dia. Esoknya Ahad, 13 Ramadhan, balik kerja Sk singgah hantar barang Iman lepas tu Iman belanja Nasi Ayam Buttermilk dari gerai kawan dia yang meniaga di bazaar UTM. Air tu pun dari gerai Iman. Memang makan tak guna pinggan terussss sebab malas nak pindahkan. Isk, sampai bila nak guna perkataan malas ni Sk.


Banyak betul nasinya, tak padan dengan ayam. Dia bukan ayam tu sikit tau tapi nasinya yang banyak, mujurlah sos buttermilk tu cukup aje. Jadi, Sk makan selang-seli, sekali suap nasi dengan kuah aje, lepas tu baru nasi ada ayam, sebab nak seimbangkan supaya ayam tak habis dulu 😂. Gerai ni dia jual lauk Ayam Buttermilk jer tau, nanti kitalah pilih nak makan dengan nasi, spaghetti atau burger. Untuk nasi ni harganya RM8. Mungkin kalau dia letak sehelai salad, sehiris timun dan sebiji tomato ceri lebih afdhal.

Post a Comment

13Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Oh,baru tau vadei tu nama lainnya magelek...Bagus juga kan idea jual buttermilk dengan aneka pilihan carbo..

    ReplyDelete
  2. Mana la SA nak cari tepung pelita ni...xde yang jual kat seremban la..ada pun x senonoh rupanya

    ReplyDelete
  3. tengok beriani gum tu terbayang plk beriani warung pak akob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tertanya², Afzan ni jadi ke taknya ke Johor? Sbb tak jumpa post Afzan ke Johor (JB).

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. pergi kak..tapi sekejap je tak sempat la nak explore banyak tempat makan sedap di JB
      https://ummipia.blogspot.com/2023/12/3h2m-di-johor-darul-takzim.html

      Delete
  4. Aaa.. kita mmg panggil magelek, hehe. Kannn.. bagus idea dorg tu.

    ReplyDelete
  5. Sibuk nau Pak Inche'. Benda dah biasa, kita jadi tak kisah dahlah kan. Sorang pun tak de hal. Raya awal tapi lepas ni sambung puasa balik. hihi...Pak Inche mana reti beli satu jenis je, mesti berjenis jenis dia angkut. Meriah juadah berbukanya. Ye tak ye jugak kan, letak salad ke timun ke rasa balance jugak hidangan tu.

    ReplyDelete
  6. sambal sadin jugak jadi pemangkin selera!

    ReplyDelete
  7. Magelek @ vadei tu sedap betul kalau dapat makan panas. Aroma rempahnya semerbak!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!