SAHUR MURTABAK KUAH BAWANG

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum wbt

HARI ke empat puasa, Iman kata, nak makan roti dengan telur mata, letak sos cili. Lok lam (lauk semalam) memang dah wassalam semalam, tak ada apa yang tinggal untuk dipanaskan walaupun nasi ada lebih. Pak Inche pulak ada beli murtabak di Param (Pasar Ramadhan) Taman Sri Pulai, hari isnin lepas. Jadi, panaskan murtabak untuk sahur Pak Inche.


Garingkan sikit masa panaskan, baru ada 'feel' nak makan. Orang utara tak makan murtabak dengan dhalca macam Johorean, sebaliknya mereka cicah kuah bawang. Tapi, Johorean pun sekarang ramai yang suka makan murtabak dengan kuah bawang ni termasuklah Sk. Sebab tu agaknya ramai peniaga murtabak di Johor sediakan jugak kuah bawang di samping kuah dhal. Kalau di Kampung Melayu Majidee, ada sesetengah tempat berikan sos cili dan timun jugak. Tepuk dada tanya selera la, nak cicah apa. Janji intinya lebih daging bukan lebih bawang 😅.

Oh, tak ambil gambar roti telur mata. Sk cuma goreng telur mata jer, nak makan nanti, boleh layan diri la, sapu butter pada roti, letak telur di tengah dan diapit dua keping roti. Letaklah sos cili sikit supaya lebih berselera taklah rasa hambar aje. Iman kata, dulu nenek selalu buatkan roti macam ni masa sarapan. Iman dijaga nenek sampai umurnya 5 tahun. Umur 6 tahun dah tak tinggal dengan nenek sebab nenek dah pindah Senai dan Iman duduk terus taska yang bergabung dengan tadika sampailah sekolah rendah.

 Tiga kali jugak bertukar taska sebelum masuk sekolah menengah. Hurmmm.. begitulah ceritanya. Tapi tulah, kan.. orang suka membandingkan jaga anak seorang tak sama dengan orang yang jaga anak ramai. Selalu jugaklah ditempelak, 'awak bolehlah, anak seorang'. Rezeki masing-masing, tak perlulah dipertikaikan. Eh, dari nak cerita pasal murtabak, termasuk cerita lain pulak, hahahaha.

Syukur selalu.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. ammi tak reti makan murtabak dgn kuah bawang ni..
    mesti nak dgn kari..tak kiralah kari ayam ke, kambing ke, ikan ke janji bukan dal

    ReplyDelete
  2. kita ni dah 4 hari asyik sahur ngan nasi je.. haahha muak juga kan..
    nak kena cari murtabak juga la camni ... tetiba teringin murtabak kg kurnia

    ReplyDelete
  3. Saya pun biasa maka murtabak dengan kuah bawang tu. Perangat bagi garing dan makan panas-panas, memang sedap! :)

    ReplyDelete
  4. Ingatkan apalah lok lam tu SK hahaha...
    En Suami punya feveret di bulan puasa, murtabak cicah kari.

    ReplyDelete
  5. Bahagia bila beli murtabak isinya ada daging atau ayam bukan cuma pada label je. Puas hati beli Dan makan.

    ReplyDelete
  6. Macam-macamlah style makan murtabak. Semua tu masuk jew tekak kita. Di LD ada murtabak jawa, sosnya pekat warna hitam berkicap.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!