Assalamualaikum wbt
AWAL balik? 'Reply' seorang sepupu Sk pada 'ig stories' Sk yang menunjukkan gambar meja pejabat yang dah berkemas dengan latarbelakang lagu 'Balik Kampung' nyanyian Allahyarham Dato' Sudirman Hj Arsyad. Haaa.. memang kena awal sebab kena merentas banyak negeri, kan. Tu satu, kali ini, kami merancang untuk bersantai-santai sahaja. Sambil balik kampung, sambil jalan-jalan cari makanlah gitu.
Pak Inche mengajak berbuka puasa dengan Nasi Kandar di Butterworth, Penang. Iman pulak mencadangkan untuk jalan-jalan dulu di Gurney Plaza. Eh, kalau ke Gurney Plaza, kenalah masuk Tanjung. Terus Sk teringin nak makan di Hameediyah Restaurant. Kami masuk ke Penang melalui jambatan kedua dan terus ke Gurney Plaza. Gedebak.. gedebuk, jam 6.30 baru nak bergerak ke Hameediyah Restaurant. Seperti yang dijangka, orang beratur sampai ke luar kedai.
Pak Inche ajak pula terai ke Nasi Kandar Imigresen yang berdekatan. Tutup la pulak. Kemudian dia mengajak ke Nasi Kandar Kampung Melayu. Hurmmm.. dah tentu agak jauh dari Georgetown dan mana nak cari parking, nak beratur lagi, lebih baiklah kita beratur kat Hameediyah tadi. Pak Inche menurut, sampai-sampai, ada sebuah kereta keluar parking betul-betul di hadapan kedai. Iman cepat-cepat turun beratur dulu.
Kecil sahaja Hameediyah Restaurant ni. Sk anggarkan lebarnya mungkin 10' sahaja. Kedainya memanjang ke belakang dan ruang makan berada di tingkat atas restoran. Di bahagian hadapan merupakan kaunter membuat murtabak, di bahagian tengah, cashier. Di sebelah kiri kaunter lauk. Pelanggan beratur dari luar dan memesan terus lauk pilihan dengan jockey yang menjaga dalam kaunter lauk. Terdapat juga nasi beriani yang Sk dapati menjadi pilihan ramai pelanggan yang datang selain nasi putih.
Gambar-gambar pengasas Nasi Kandar Restoram Hameediyah. Perniagaan nasi kandar mereka sejak tahun 1907 tau. Tahun tu, arwah abah Sk pun belum lahir lagi. 😆
Walaupun kedai lama, restoran kelihatan bersih walaupun agak sempit. Alah, setakat kuah kari terpercik sana-sini dalam kaunter lauk tu, dimaafin sahaja ya. Berbeza dengan kebanyakan restoran nasi kandar yang pernah Sk kunjungi, nampaknya tiada campuran kuah masak hitam dicurah dalam nasi kandar.
Aim nak ambil gambar seafood dalam talam ni bila dah berada di hadapan tapi tak sempat apabila ada pelanggan lain yang terlebih awal mencapai seekor sotong sebesar lengan Sk dan tiga ekor udang goreng. Tu takpa, dia ambil sotong, tak ambil kepala. Terkejut jockey yang melayan pelanggan cari mana badan sotong, hahaha. Pelanggan depan Sk rupanya teringin sotong tu yang tinggal seekor, pasrah dapat kepala sotong sahaja yang berharga RM45. Udang RM35 seekor.
Pinggan Sk, lauknya Ayam Bawang, Teloq Sotong dan Sayur. Masha Allah.. sedap sangat lauk telur sotong tu. Ayam bawang agak keras sikit. Nampak tak, tak ada kuah masak hitam macam kebanyakan kedai nasi kandar lain.
Pelanggan layan diri buka meja di luar restoran, hehehe. Pak Inche dan Iman ambil lauk ayam goreng, kari sotong dan sayur. Pak Inche tambah sekeping ayam masak kari dan telur rebus. Haaa.. tengah lapar, macam-macam dia nak, sabar aje laaa.
Pinggan Iman, komennya, tak sedap sangat. Dah asyik makan lauk yang sama, memanglah tak berapa sedap nak banding dengan
Nasi Kandar Kampung Melayu. Sk memang suka sangat la telur sotong tu, tak boleh move on sampai sekarang, hahahah.
nasi kandar kalau mkn dgn telur sotong mmg best. slalu mkn dkt sg empat, tp kedai tu slalu tak ada telur sotong dh
ReplyDeleteNasi kandar kat utagha ni jarang tak penuh. Semua tempat beratur orang beli. Takleh move on balik nanti kena singgah lagi tu nampaknya. hehehe.
ReplyDeleteAduhai..berbunyi perut SA tengok masa ni ha....
ReplyDelete