Assalamualaikum wbt
TENGAH buang gambar-gambar dalam folder, terjumpa gambar masa singgah Pisang Goreng Rangup Rengit (PGRR) yang femes di Rengit, hehehehe. Rengit ni, kampung ibu Sk. Ibu dulu dilahirkan di Belahan Tampok, Rengit, kemudian bekerja di Johor Bahru. Di sanalah jumpa jodoh dengan arwah abah. Rengit ni merupakan sempadan antara daerah Pontian dengan Batu Pahat.
Ni kisah bulan Februari lepas tau. Singgah sini masa balik dari Muar yang Sk ceritakan
DI SINI. Macam selalulah, Pak Inche suka ikut jalan kampung. Sk tanya
KAWAN orang Parit Raja, tempat yang best untuk mengeteh. Dia cadangkan Sk ke PGRR.
Ni nak sebut Pisang Goreng atau Goreng Pisang, ek? Orang Johor (Johor Bahru) sebut, Goreng Pisang. Orang Rengit sebut Pisang Goreng, kot.. hehehe. Kalau belah-belah Rengit ke Batu Pahat ni ramai orang Jawa pior. Belah-belah Johor Bahru, ramai orang 'jawa murtad' katanya. Tapi, ibu Sk, orang banjar, hehehe. Eh, dekat belah-belah sini jugak, ramai orang Bugis. Ops, nak cerita pasal, PGRR ni, pisang digoreng rangup yang bersepai bila digigit. Dihantar ke meja dah siap potong, makan cicah sambal kicap la, baru Joho.
Iman minta Pisang Goreng Cheese. Eh, ni ko sebut Pisang Goreng pulak ya Sk.
Ajak ngeteh, tapi mereka berdua minum ABC kot. Dia tak tahu punya nikmat hirup teh panas petang-petang di bawah pokok ceri, hihihi.
Sedapnya ngeteh..lama x pi ngeteh..
ReplyDeletekita confius kejap, itu sambal kicap ke cekelat???
ReplyDeleteklu sambal kicap, cam pelik plak ditaburnya choc rice ngan cheesehehehe... tp klu hitam tu cekelat..ha ok la tp mana sambal kicap nya :p
sedapnya pisamg goreng rangup tu
ReplyDeleteKak memang Kak, konpius kita, kadang orang ajak ngeteh, tapi minum cendol hahahahaha
ReplyDeleteNikmat lain macam.
ReplyDeleteKat Segamat tu ada pisang goreng, kadang goreng pisang. Sedap pisang goreng jenis rangup berderai macam ni. Tak Joho lah kalau tak makan dengan sambal kicap. Dok negeri lain pun kalau beli mesti tanya sambal kicap ada tak. hahaha...
ReplyDelete