TAK DAPAT MAKAN NASI BAMBOO, NASI DAUN PISANG PUN BOLEH

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

Assalamualaikum wbt

Sambungan dari kisah BERCUTI KE IPOH SEBELUM PUASA. Memang sarapan ringkas sahaja pagi tu kerana bercadang hendak makan tengahari di Nasi Bamboo Sg Klah, Sungkai. Jarak perjalanan antara Ipoh ke Sungkai kurang sejam jika melalui lebuhraya, jadi kami check out pukul 11.30 pagi lebih kurang. Restoran ini terletak tak sampai 2 km dari persimpangan Sungkai, tapi sebaik menghampiri kawasan berkenaan, lengangnya lain macam.

Rupa-rupanya.. tutup daaaa.. patutlah lengang semacam. Kalau tidak, keluar jer persimpangan lampu isyarat tu dah boleh nampak kenderaan berderet-deret diparkir di tepi jalan. Sebenarnya, Sk dah menjangka jugak situasi ni memandangkan restoran tak beroperasi pada hari Jumaat. Sabtu, hanya sehari sebelum bulan puasa, macam tak berbaloi nak mengemas semula kalau lepas tu nak tutup kedai sebulan. 

Jadi, plan B, sama ada makan di Tanjung Malim atau Warung Capati Brotherhood di Behrang. Sk beri cadangan, ambil makanan yang tidak begitu mengenyangkan kerana Iman nak makan nasi beriani lauk kambing di Restoran Mahbub, Bangsar (tak jumpa pulak post lama Mahbuuuubbbb ni, ke tak post?😆)

Perghhhh.. panjang kisahnya ek.

Jadi, perjalanan dari Sungkai ke Behrang diteruskan mengikut jalan lama. Risau jugak kalau Capati Brotherhood tutup jugak tapi dari jauh dah nampak kemeriahannya. Memang meriah sungguhlaaa sampai tak ada meja kosong. Hujan pulak renyai-renyai untuk mereka tambah meja di luar khemah. Hurmmm.. fikir-fikir, terus jer la ke Mahbubbbbb.

Yang dua beranak ni pulak, dok bincang pasal Restoran Daun Pisang sederet dengan Mahbub. Sk memang tak ingat restoran tu. Lepas tu, Pak Inche bagi cadangan, makan di restoran daun pisang lepas tu tapau nasi Mahbub, hohoho.


Sampai Bangsar, memang dah lapar tahap gaban. Dengan cuaca panas berdenting, mujurlah terus dapat parking di bangunan belakang restoran Bala Banana's Leaf, yang terletak di lot paling hujung. Masuk-masuk kena tunggu meja sekejap. Tak nampak pulak daun pisang terbentang atas meja. Pak Inche pun tanya seorang staf, tak ada alas daun pisang ke? Dia tunjuk daun pisang yang diletak atas pinggan besi pelanggan yang sedang makan. Ooooo.. ingatkan daun pisang selai bentang atas meja.

Kemudian, kami dibawa ke kaunter lauk untuk memilih lauk dan duduk dahulu. Makanan tu nanti, akan dihantar ke meja. Yang best kat sini, ada kaunter live yang menyediakan ayam dan ikan goreng panas-panas. Pak Inche pesan tiga ketul peha ayam. Nak bayar, tengok bil, seketul peha tu RM10 #lapdahi😅

Oh, masa nak masuk tu, nampak orang bukan main ramai depan Mahbub. Mungkin tunggu meja la tu. Kami nak bungkus, konon makan kat hotel tapi tak jadi, dah kekenyangan makan nasi daun pisang, kan... Daun pisanglah sangat, hahahahaha. Dahlah mahal nak mam.. Ni lebih kayangan dari Mamak Kayangan.


 

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Bala Bananas Leaf tu memang nak mati uiii....sebab tu x berapa ramai berbanding Mahbub..tapi tu la..Mahbub memang sentiasa penuh...sanggup beli online and delivery walau bayar deliery mahal dari nasi yang dimakan...sesekali je dapat makan dine in kat Mahbub...

    ReplyDelete
  2. Kita pun teringin nasi bamboo tu Kak, nampak orang makan sedap kemain.. nanti nak singgah gak laa hujung bulan ni...

    ReplyDelete
  3. Kami juga belum rezeki nak makan nasi bambu tu..
    Mahal namatey(pinjam ayat SK🤭) kat Bala tu yer

    ReplyDelete
  4. Woooo... peha ayam seketul RM10? Mak aaaiiii....

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!