Assalamualaikum wbt
SUATU masa dulu, Khamis hari yang paling sempoi. Buat kerja pun lek-lek jer katanya. Tapi, sejak lepas PKP ni, Khamis jadi hari yang paling sibuk. Nasiblah bulan puasa ni tak payah makan tengahari. Kalau tak lagi kelam kabut nak makan, hihi.
Ingat makannnnn jer ko SK ek
😜
Di saat akhir buat keputusan, lauk berbuka semalam, 11 Ramadhan 1443H, Sotong Paprik. Dah jemu makan sambal dan kari. Iman mintak buat goreng tepung, tak kuasa bonda nakkk, nampak macam senang, tapi lambat dan berkecah dapur. Tapi, ni dia jugaklah punya idea. Dia tanya, cukup bahan tak? Kalau tak cukup pun, kena masak jugakkan? Hihi. Terlintas idea nak masukkan sos labu dalam masakan paprik ni. Selalu sos labu ni Sk guna untuk masak DAGING MERAH. Tak sangka hasilnya mannnnntullll! (baca : mantap betul)
Sotong Paprik Sos Labu
2 tsb minyak masak
4 ekor sotong, potong-potong
3 ulas bawang putih dipecahkan
1 labu bawang besar potong baji
3 hiris halia
1 tomato belah 6
3 tsb pes cili dan bawang kisar
2 tsb sos tiram
2 tsb sos tomato
1 tsb sos ikan
2 tsb sos labu
3 - 4 helai daun limau purut dicarik
Garam secukup masin
2 tsb gula pasir
Cara memasak :
1. Tuang sos labu pada sotong, perap sebentar.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Masukkan pes cili dan bawang, tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan, kacau sebati.
4. Masukkan sotong, bawang besar, tomato dan daun limau purut.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Jika suka pedas, masukkan cili padi. Sk tak ada stok cili padi. Ada cili padi merah pedas berdesing tu jer, tak sanggup nak masukkan, hehehe.
Pak Inche beli Sup Kambing.
Belum jumpa lagi sos labu tu.. malas betul nak ke pasar besar.. huhuhu
ReplyDeleteSedap plak tengok sotong tu..sotong ni fav Dania...especially goreng tepung...laju la dia tambah nasi
ReplyDeleteSedap ni .
ReplyDeleteWarna paprik ni memikat hati betullah SK...
ReplyDeleteSos labu? First time dengar ni ☺️
sos labu ni yang buat masak mihun pink tu kan...
ReplyDeleteSotong paprik sodap! Ubah selera pulak kan. Sotong celup tepung tu nampak mudah tapi itulah, berkecah tu malas jugak. Tapi kena makan panas panas baru sedap.
ReplyDeleteeee sedapnyaaa sotong paprik! teringat sotong paprik dekat amansari...huhuhu
ReplyDelete