Assalamualaikum WBT
BANYAK demand kali ni, kononnya tak nak makan Nasi Kandar Kampung Melayu. Banyak faktor antaranya, barisan yang panjang, persekitaran yang tidak strategik dan ayam goreng keras sampai sakit gigi, pengalaman yang kami lalui sebelum ini, boleh baca DI SINI.
Tapi, yang mana kita tak nak, yang tu la kita dapat. Cadangnya, nak makan Nasi Kandar Imigresen, tapi hari Jumaat, NKI tidak beroperasi. Deen Maju pun tutup. Kami ke Nasi Kandar Muhammad Rafee di Pulau Tikus, punyalah panjang beratur, tu tak pa.. tak ada parking pulak. Jadinya, terpaksalah ke NKKM ni jugak. Jauh jugaklah menapak demi sepinggan nasi kandar. Seminit sebelum pukul 5 petang, kami dah mula beratur dan barisan belum menjalar-jalar sangat macam kami datang sebelum ni.
Gedebak gedebuk, setengah jam jugak nak sampaikan ke periuk ni. Haishhh, geram aje tengok Kari Kelapa Ikan tu. Sejak bila pulak suka makan kepala ikan, Sk?
40 minit punya perjuangan nak makan nasi kandar. Pak Inche punya lauk ayam goreng,sotong, telur rebus dan cili hijau. Sk mintak telur sotong tak ada, hurmmm.. buat sama la macam Pak Inche, padahal sebelum tu dalam kepala fikir nak telur masin. Cuma Sk tambah bendi celur.
Cuma kalau boleh nak nasihat kepada mereka-mereka yang berkunjung ke kedai nasi kandar ni, jangan cop-cop meja sebelum dapat makanan, boleh dak? Seelok-eloknya bagilah mereka yang beratur dan ambil makanan tu duduk makan dulu. Hampa datang kemudian, hampa beratuqlah ikut giliran. Ni hampa datang namblah oghang, sorang ja beratuq yang lain ramai-ramai dok kat meja buat macam rumah sendiri, orang lain yang bertatang pinggan tu nak dok makan mana hampa oiii?? Lain kali jangan penting diri sendiri na.
Okeylah tu kan rega dia. Ada sotong dan ayam serta telur. Telur pun sepapan dah doploh hinggit sekarang. Ayam nak siang pun kena bayaq lain hampa. Tapi tulah, ayam tetap keras mungkin suhu terlalu tinggi, jadinya, di luar cepat garing dan nak tunggu dalamnya masak, maka jadilah keras. Tapi, kuah campuq sini, memang nallaaaaaaaaa!
Lepas makan, kita exercise la balik kat kereta. Yang kelakar, kejiranan sini yang nampak Pak Inche semua pakat-pakat angkat tangan tegur sapa. Nampak sangat muka orang Penang, padahal, orang Kuala Ketil. Oh, mai Sk ulang semula sejarahnya, bapak mertua orang Sungai Petani, mak orang Kulim. Lepas kahwin, depa dok estet kat Kuala Ketil sebab pak mertua Sk kerja kerani estet kat ladang getah sana. Dari segi pergaulan, cara dan pemakanan, memang banyak mengarah sebelah Penang la.. contohnya panggilan mamak untuk pakcik dan mami untuk makcik serta nana untuk abang. Macam Johorean duduk Tangkak, la.. dia banyak cakap macam orang Melaka, contoh, ulau melingkau atas pagau...
nanti sambung...
diaorang ingatkan abg long melawat kawasan tu hehe
ReplyDeletemasa ayah saya bertugas di IPD timur laut dulu hari2 mkn nasi kandar rafee pulau tikus sampai kan berat saya time tu 56kilo utk budak umur 14tahun hahaha
kalau ramai-ramai macam ni senang boleh je tapau tapi takde feel la kalau makan tempat lain kan.hehe.
ReplyDeleteEh Eh....saje je kan...aduhhhh...terus kita terasa nak makan mcm ni tapi kita nyer tunang x suka plak kalau kena beratur lama- lama...tapi x pa kot..cheq peduli apa...kalau cheq nak...cheq tetap nak...
ReplyDeletePart beratur setengah jam tu yang tak boleh tahan
ReplyDeleteKalau lalu Pendang ka..cer try pulak Nasi Kandaq Adik Beradik depan JPN Pendang..Adah ngan Aqil punya la suka.Makan hari2 pun takpa bagi depa..Tapi Nasi Kaandaq Melayu la..
ReplyDeleteSaya belum pernah rasaðŸ¤Tapi Adah memang kalai balik sana paling tak mesti sekali nak juga dia makan..
Depa kenai PI kot SK :p
ReplyDeleteKuah meladong gitu baru sedapkan makan nasi kandaq ni... Kami hari tu makan NK di kedai biasa ja. Rasanya pun sangat biasa huhu
sedapnya nasi kandaq..ada cili hijautu yang best, krup, krap....byk pilihan nasi kandar kt Penang..
ReplyDeletesedapnya nasi kandar.. tp tu la nk kena berjuang jgk la demi sepinggan nasi kandar. haha
ReplyDelete