LEMPENG CAIR & SAMBAL SARDIN UNTUK POT LUCK

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT

HARI ini merupakan hari terakhir sesi pengkuliahan bagi pelajar kolej Sk tahun ini. Pagi Khamis, seperti biasa ada Majlis Membudayakan Al-Quran (MBQ) selama satu jam. Cuma jika dahulu, MBQ menggabungkan pelajar, pengajar dan staf, selepas pendemik ia dilakukan secara berasingan di mana MBQ bagi staf dan pengajar dibuat secara dalam talian manakala pelajar dibuat di dewan kuliah dengan bimbingan ustaz dan bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP).

Selepas MBQ, satu mesyuarat bahagian kemahiran sebagai penutup bagi tahun 2022 akan diadakan. Dah lama tak ada makan-makan, jadi ada cadangan agar jamuan dibuat secara pot luck. Puas memikio nak bawakan apa untuk jamuan. Selalu, Sk beli aje. Pernah jugaklah bawakan Spaghetti Bolognese. Kali terakhir jamuan dulu, Sk cuma bawa perut, tapi kali ni rasa nak bawakan Lempeng Cair dengan Sambal Sardin, hehehe.

Kalau nak beli, kurang-kurang sekeping dah seringgit. Tak berbaloi nak bayar RM40 untuk lempeng, baiklah melempeng sendiri. Sk bancuh sekilo tepung dengan 2.5 liter air serta empat biji telur. Walaupun ada jer stok tepung dan telur di rumah, tapi Sk beli yang lain di kedai. Tokojut telur 10 bij RM7.50??? 

Kos Lempeng :

Telur 4 biji RM3
Tepung Cap Sauh 1 kg RM3.70
Kos tersembunyi - air, garam, gas, elektrik, tenaga, petrol

Masih berbaloi lagi la masak sendiri lempengnya.


Sk beli dua tin sardin cap Botan saiz besar. Rupa-rupanya, tin besar pun dia guna ikan sardin yang comel-comel jugak jadi banyaklah ikannya. Mula fikir nak masak malam dan panaskan pagi tapi gara-gara makan ubat agaknya, pukul 10 dah wassalammmm. Sebelum jam 5 pagi, Sk mula menumis nak masak Sambal Sardin ni.


Kos untuk dua tin sardin cap botan, RM15.80. Cili giling, bawang, halia, cili padi dan lain-lain, guna stok dalam peti sejuk aje. Cuma rasa nak tumbang sebab dah lama tak berdiri lama-lama kat dapur. Rasa menyesal pun ado, hahahaha. Mana tah datang mambang rajin nak masak untuk pot luck, hahaha.


Tak menahan, kita rasmikan dulu sebelum subuh. Dah macam sahur pulak tapi nanti ada makan-makan, kan.. tak jadilah nak puasa, hehe. Nampak, comel jer kan ikan sardin tu. Sedap pun sedap jugak sardin cap botan ni. Oh, ingatkan hari ni, masuk lambat sikitlah, kan.. dah masak-memasak ni, sekali, sempat jugak tu sampai pejabat sebelum pukul 8, cuti sekolahlah kan.. jalan lengang giler!

Syukur Alhamdulillah.

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Masyaa Allah..pepagi selera dah tergoda dengan lempeng kuah sardin..
    Boleh simpan sukatan nih..1kg tepung..2.5 liter air

    ReplyDelete
  2. Besar sungguhlah nampaknya mambang rajin kali ni SK. Sampai sekilo tepung dilempengnya haha... tapi, selain jimat kos, rasa puas hati kan dapat masak sendiri... nak-nak bila orang berselera je makan..

    ReplyDelete
  3. Menggodanya menu.. kalau sy mmg akn terkam ni dlu 😅

    ReplyDelete
  4. makaisssh rajin sgt kak sekilo tepung tu nak dilempengkannya
    tapi menu memang A++ confirm yg ni dulu paling cepat habis

    ReplyDelete
  5. kita failed bab buat lempeng la...kita nak mintak Pak Zain la buatkan Sabtu ni...hehehehe

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!