MAKAN DI RESTORAN BARA PENUTUP 2023

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum WBT

SELAMAT Tahun Baru 2024

Malam tadi keluar makan dengan Pak Inche. Asalnya Pak Inche ajak ke Restoran YX tapi Sk tak mahu. Alasannya jauh dan hujan. Sk cadang ke Restoran Ainoni (Pak Inche lapar nasi), Pak Inche menolak. Ajak ke Restoran Permit, lagilah dia tak mahu. Dah masuk kereta, dia kata, jomlah kita pergi restoran kawan dia ni kat Stulang Laut, Restoran Bara. Lama dah dengar Pak Inche zikir nak ke sini tapi asyik pospone (cemana eja?) 😆.


Restoran Bara ni menawarkan hidangan makanan laut dengan pelbagai jenis masakan. Menunya ditulis ringkas tapi mudah. Nampak macam tak banyak, tapi setiap makanan laut tu kita boleh minta mereka olah pelbagai jenis masakan antaranya asam pedas, kari, lemak cili api atau masak mentega.


Pergilah ke restoran atas langit pun, tetaplah tomyam yang diminta bersama dengan Kangkung Goreng Belacan. Tomyam tu, sekali pandang macam biasa, tetapi bila disudu, luar biasa. Jarang jumpa lagi sekarang, restoran hidangkan tomyam putih atau jernih, kebanyakan menggunakan pes merah. Tak henti ya menyudu tomyam tu, memang sedap dan puas hati. Kangkung belacan sedap juga.


Tapi, tu la...susah sangat ke nak faham jika pelanggan minta tomyam seafood, tolonglah jangan letak ayam. Ayam bukan seafood. Kalau letak sayur macam bunga kubis atau lobak merah tu kita faham, tapi janganlah letak ayam. Dibuatnya pelanggan tu tak makan ayam, macam ibu Sk???

Harga tomyam, RM15 (S). Bila baca resit masa nak menaip blog ni, baru perasan dia tulis situ Tomyam Campur, patutlah ada ayam. Padahal masa order tu kita minta Tomyam Seafood, huhu.


Ada udang tanpa kepala seekor dalam tomyam. Walaupun tomyam sedap tapi isinya secebis-secebis aje. Kita bagilah udang ni pada orang yang membayonyer 😆.

Selain tu, kami pesan juga Siakap Bakar Kosong dan Sotong Bakar Sambal. Tengah makan, staf datang hantar Siakap Bakar Sambal. Eh, salah ni, kita nak tadi 'bakar kosong'. Sk dah risau nanti dia hantar salah lagi.


Nasib baik betul, Sotong Bakar Sambal (RM25.92). Harga RM8.50/100gm. Sambal dia okey la, macam sambal ikan bakar Pasar Ramadhan. 


Siakap Bakar Kosong (RM35.75)
RM6.50/100gm

Datang dengan kicap dan sambal.

Kecewa la dengan siakap bakar dia, cara bakar tu salah, ni namanya Siakap Bakar Tak Jadi 🤭.


Nampak Pak Inche membebel masa bayar meluahkan rasa kecewa 🤣.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Selamat Tahun Baharu SK + PI + Iman.
    Semoga bahagia selalu.

    ReplyDelete
  2. Selamat Tahun Baru SK sekeluarga!

    ReplyDelete
  3. Kan...siakap tu tak macam bakar...

    ReplyDelete
  4. Ha ah yek. Macam bakar dalam oven, bukan atas bara api. Tapi restoran nama Bara. Eh, tapi kalau bakar dalam oven pun, mesti ekor tu ada hitam terbakar. Hehe..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!