Assalamualaikum WBT
ASYIK lalu-lalang di wall fb, Ramly Burger mempromosi produk dan cawangan pasaraya Ramly Burger di seluruh Malaysia. Dalam perjalanan balik dari utara, Sk mengajak Pak Inche singgah ke cawangannya di Pagoh, satu-satunya cawangan Ramly Burger di Johor. Tujuannya nak cari produk Kambing Perap yang dipromosikan tapi tak ada. Ternampaklah pulak Kambing Oblong. Sk tengok oblong daging lembu tak ada stok, ada oblong daging ayam tapi untuk kegunaan jual bermasak, bukan untuk dijual mentah. Teringat Mc Ming Burger ala Prosperity Burger M Besar, Sk capai sebungkus. Boleh tahan keras jugak harganya, RM22.45 sebungkus (5 keping).
Sejak Khamis makan di kedai, malam ni gigih Sk masak Mc Ming Kambing ðŸ¤.
Gigih nak masak tu sebab sayangkan daging burger yang dah lembik. Bayangkan berada dalam but kereta lebih dua jam apabila kami sangkut lebih 30 minit dari Sedenak hingga Kulai.
Bila Sk beritahu nak masak malam ni, Pak Inche kata kena beli bawang holland, tak ada bawang holland tak jadi burger prosperity 😌. Lepas tu nak kena cari roti jugak. Tanya dalam group mana nak cari roti oblong, Cik Ani kata, nanti dia tolong belikan roti, tapi Cik Ani beli roti perisa vanilla, hehehe. Ni roti aiskrim, kata Sk. Cik Ani tunjuk kat plastik roti ada gambar burger ðŸ¤.
Bolehlah.. tapi kena jugak ke kedai sebab nak guna bawang holland dan bila baca resipi rupanya kena guna cendawan shitake jugak. Lepas tu nampak ada Roti Perancis, belilah sebatang, potong tiga jadilah roti oblong 🤣.
Tentu ramai yang dah tengok tapi belum cuba sendiri Mc Ming Burger ni kan.. jom kita buat!
4 ulas bawang putih dicincang halus.
Setengah biji bawang holland dipotong melintang.
Bilas lada hitam
Tumbuk halus lada hitam
2 sudu mentega dipanaskan
Tumis bawang putih
Masukkan bawang holland (tinggalkan sedikit untuk tabur dalam burger), kacau hingga layu
Masukkan cendawan shitake yang dihiris nipis
Masukkan sesudu besar tepung jagung
Masukkan 1 1/2 cawan air
Kacau hingga tepung larut
Masukkan 2 sudu sos tiram
Masukkan sedikit kicap lemak manis
Sk tambah sedikit kicap pekat
Masukkan 2 sudu lada hitam ditumbuk
Masukkan 1 kiub pati lembu
Kacau sebati kemudian masukkan dalam jug pengisar
Kisar halus
Pertama kali Sk masak burger kambing
Panggang hingga masak
Roti Perancis potong tiga bahagian kemudian belah dua, sapukan mentega.
Panggang sebentar dalam kuali leper
Celupkan patty burger dalam sos yang dikisar tadi, letak atas roti.
Taburkan baki hirisan bawang holland kemudian lapikkan roti yang sebelah lagi.
Sedia dinikmati, sedappppp!!!
Tenkiu, Ming Ming!
Menggoda betul. Terus rasa hendak cari daging oblong.
ReplyDeleteSedapnya!! Ramly dkt sana best mcm² ada... kat sini limited produk Ramly
ReplyDeletedah sebulan mencari bahan2nya kak asyik sold out...penangan KA punya pasal,
ReplyDeleteharitu dah jumpa roti oblong bijan tapi daging pula tak ada...huwaaa geram dah teringin sangat ni
Wah, dia dah cuba la resipi McMing ni. Ada jugak teringin nak cuba tapi bila ke kedai asyik lupa je nak beli bahan2 hehe
ReplyDeletekelihatan enak banget...ammi pun nak try juga tapi macam nak buat patty sendiri aci tak? nak beli keras nau harga
ReplyDeleteMcMing belum sampai ke dapur saya, tapi seringkali menari-nari di halaman.
ReplyDeleteMemang ada beza kan bawang besar holland dengan bawang besar lain.