Assalamualaikum WBT
MEMANDANGKAN semalam Jumaat dan tiada kenderaan untuk berpeleseran 😂, satu hari Sk cuma duduk di rumah. Banyak jugaklah pengisiannya, mengemas, sapu sawang, sedut habuk, lap kipas, mendobi.. malah sampai ke malam pulak kerja bertambah bila salur air sinki longgar, air melimpah ke lantai. Memang tak nak bagi kita rehat la nampaknya.
Dalam pada tu, siap jugaklah memasak Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang Kering. Sotong Kembang Kering tu beli di Tanjung Dawai. Makcik tu rekomen sotong sebesar dua tapak tangan ni, sekilo RM90. Tapi tak la beli sampai sekilo ðŸ¤, beli 6 ekor aje.
Sk fikir, ini jenis sotong katak. Jadi besar macam tu sebab dibelah dua. Sk rendam dua ekor hingga tenggelam dan masukkan dua senduk air abu, rendam selama dua jam. Sotong masih liat tapi mampu dikunyah, mungkin lain kali kena rendam tiga jam. Selepas direndam, ia jadi kembang dan tebal, macam sotong kembang yang biasa orang buat Rojak Sotong atau Sotong Kangkung tu.
Dinner semalam, masih lagi berdua. Iman tak balik, minggu ulangkaji dan sebagai urusetia Festival Madani yang berlangsung sejak 26 Januari sehingga 4 Februari 2024. Macam selalu la, selain telur lenggang, ada telur mata. Tu mujur tak tambah telur rebus, hehe. Berbaki lagi sepinggan, jadi pagi ni Sk habiskanlah, Pak Inche sarap roti pun dah kenyang dia tu 😆.
Nampak sedap nasi lemak tu SK. Klu buat sambal sotong, saya biasa masak guna sotong segar je, belum pernah cuba sotong kering macam ni.
ReplyDeleteCubalah sotong kering pulak, macam lebih sesuai bagi sy guna sotong kering banding sotong segar. Tapi ikut jugak selera masing² kan.
DeleteBiasanya saya rendam satu malam. Cukup keembang dan kenyal apabila dimasak.
ReplyDeleteMakcik tu ajar rendam 3 jam utk 3 ekor sotong. Sy tanya kalau semalaman boleh tak? Dia kata nanti lembut sangat pulak. Mgkin boleh cuba lagi nanti rendam semalam.
DeleteKalau Cie ni makan sambal jela tak makan sotong. Hihi. Masak sotong biasa tu je untuk anak-anak dan suami.
ReplyDeleteOh, Cie tak makan sotong ke?
DeleteKalau ada kedai nasi lemak berlauk. Saya suka tambah sambal sotong.
ReplyDeleteSama dengan suami sy
DeleteBiasanya di sini kami x pernah guna sotong kering.. tak biasa makan.. adakah rasanya sama seperti sotong biasa?
ReplyDeleteDia liat² sikit, hihi
DeleteSeingat saya..saya baru sekali masak sotong kering ni...Masak tak study...liat jenus nak kunyah...Lepas tu tak pernah masak dah...hihihi
ReplyDelete