Assalamualaikum WBT
MALAM tadi makan di rumah. Berkolaborasi laki bini masak Ikan Merah Stim Ala Portugis. Sosnya Pak Inche beli ready made. Sepatutnya cuma perlu dituang terus atas ikan sebelum dikukus tapi Pak Inche rajin, olah dulu dalam kuali, tumis bawang putih dan masukkan sos tiram serta daun ketumbar.
Tugas mengukus diambil alih oleh Tuan Tanah Kedaung. Sk tuang sos atas ikan dan kukus sekali dan selak bahagian mata ikan agar senang nak tengok matanya dah putih menandakan ia telah masak 😆. Tapi tak jugak datang rasa yakin tu, hampir 20 minit jugak Sk kukus ikannya, hehehe.
Jika di restoran, berpinau bijik mata tengok harga ikan merah jadi kali ni Pak Inche kata, kita masak sendiri. Memang tak pernah lagi makan ikan merah stim ni, sedap jugak distim, biasa ikan merah kami masak kari atau asam pedas. Selain tu, wajiblah ada sayur baby kailan goreng oyster, lupa pulak nak ambil gambar, nampak sipi-sipi aje sebelah pinggan ikan 🤣.
bekerja berganding bahu... ni dah feel makan kt kedai jugak ni kak
ReplyDeletesedap tu ikan merah...biasa mkn yg sup or kari kalo ikan merah ni
ReplyDeleteikan merah ni masak apa pun sedap kan kak.... tgk pun nampak fresh betul ikannya kak
ReplyDeleteMenu sihat ni, ikan stim. Sedapnya!
ReplyDeleteSK salah seorang top commentators di blog saya. :)
https://kaitdanlari.blogspot.com/2024/01/top-commentators-2023.html
Ikan kayangan ni SK haha ...
ReplyDeleteSo far tak pernah kukus lagi ikan merah, selalu buat Kari @ asam pedas macam SK gak...
Takpa, kailan dok tepi sbb dia bukan pelakon utama 😂
Ikan merah dan sewaktu dengannya dilategorikan gred A ni..harga kayangan kalau kat tempat saya ni cecah RM50/kg..lagi mahal dari daging fresh.Tapi nampak sedap la.Belum pernah try ikan ni masak stim
ReplyDeleteSA pulak...salah dah. SK. Ampunkan saya tuan tanah kedaung
ReplyDeleteWaalaikumsalam WBT.
ReplyDeleteSedap ikan merah stim ala Portugis nya kak.😀