ROTI JALA KLASIK CICAH KARI TULANG

Seri Kandi Tanah Jauhar
1

Assalamualaikum WBT 


MENJADI jugak hasrat Sk nak menjala petang tadi. Bukan apa, dok terbayang sedapnya roti jala cicah kari tulang yang masih berbaki. Di samping tu teringin nak menjala atas kuali baru, hahahaha.


Memang best sangat kuali ni, sekejap aje roti jala dah masak, jala pertama jer terus jadi, tak melekat langsung.  FYI, kami adik-beradik memang dah biasa menjala dari dulu sebab roti jala ni antara makanan yang kerap disediakan di rumah sama ada untuk saja-saja atau ada kenduri kecil-kecilan. Cuma dulu tu, kita guna acuan jala yang macam cawan tu kan, sampai berkecah dapur dibuatnya. Sekarang dah mudah, sebab ada botol khas untuk menjala.


Cuma Sk lebih mahir melipat dari menggulung. Yang terror menggulung roti jala, Cik Ani, sampai boleh berjualan. Dulu-dulu, orang gulung roti jala sebab nak letak inti kentang dalam gulungan tu.


Buat adunan tepung secawan aje. Nisbah tepung dengan air ialah 1:1. Sk masukkan terus dalam jug blender bersama telur sebiji, garam dan sedikit serbuk kunyit. Lepas kisar sampai sebati, masukkan sesudu minyak masak dan kisar lagi. Dalam setengah jam lepas tu, baru Sk pindahkan masuk botol dan mula menjala.


Kuah kari tulang dah semakin mesra, sedap betul digaul bersama roti jala. Meresap!


Roti jala klasik. Secawan tepung dapat dalam 17 - 18 keping la rasanya ni. Lupa pulak nak kira jumlah sebenar. Ada lebih simpan esbox, nanti besok boleh repeat. Kukus jer sekejap, lembutlah balik.


Bancuh Teh O panas seteko. Sk sekarang bancuh teh o, gula letak kemudian sebab nak habiskan gula peket kecik-kecik tu. Beriya Iman beli kononnya nak bancuh kat kolej buat minum-minum sambil study. Mana mahunyaaaa.. hahahaha.

Post a Comment

1Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. W'salam..
    Cantik hasil kejadian roti jala SK.. LZ paling suka makan roti jala apatah lagi cicah kari pekat. Hurrmm memang all time favorite. Bila ada majlis keramaian sesuai hidang roti jala, cepat kenyang juga..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!