Assalamualaikum wbt
SEMALAM merupakan hari ulangtahun kelahiran Pak Inche yang ke 52 tahun. Mungkin ini antara ulangtahun paling bermakna bagi beliau kerana berada di kampung halaman. Seingat Sk, sejak 22 tahun kami berumahtangga, macam belum pernah Pak Inche ada di Kuala Ketil semasa hari jadi. Dalam suka berada di sini, ada dukanya kerana bonda yang melahirkan sudah tiada lagi. Seperti sebelum ini, pagi-pagi lagi Pak Inche sudah ke kubur melawat rumah baru mak. Kemudian, Pak Inche beli daging untuk dibuat rendang. Tak dapat makan seafood pun tak apo, janji dapat makan Rendang Kak dengan Ketupat Palas, katanya.
Ketupat Palas kak tempah. Memang dah lama kak tak buat ketupat palas sendiri. Masa pertama kali Sk datang ke Kuala Ketil dulu dan kebetulan hari raya, mak yang buat sendiri ketupat palas. Sk masih ingat, hari sebelum kami pulang ke Johor, mak bubuh ketupat palas yang baru siap direbus dalam bakul plastik untuk diberikan kepada besannya. Bila mak sakit, mak ada seorang pembantu yang bernama Tias, sejak tu, jika hari raya, Tias yang akan sediakan ketupat palas. Bila Tias tamat kontrak, memang kak cuma akan tempah sahaja ketupat palas.
Masa nak beli daging tu, Pak Inche nampak usus melingko-lingko atas meja dan telah siap dibersihkan, teruslah dibelinya. Kak memang rajin la layan selera adik bongsunya ni. Kalau Sk jangan diharap, alasannya tak pandai. Padahal.. (sila sambung sendiri). Kak rebus usus dalam periuk noxxa dengan set button HP 40 dan tambah beberapa set lagi supaya usus cukup lembut. Memang mantul la usus dicicah dengan air asam. Sampai bertambah-tambah Pak Inche makan. Malah sahur tadi pun dia cuma makan nasi berlauk usus air asam sahaja.
Juadah berbuka petang semalam dari Pasar Ramadhan. Pulut Udang tembam-tembam, seringgit sebiji. Kalau di Johor, tak dapat singgit saiz gebu macam tu. Kuih talam, seringgit tiga, popiah basah dan murtabak. Ada juga kerabu maggi dan Laksa Penang. Kerabu maggi Sk makan sahur tadi. Laksa Penang nampaknya jadi penghuni peti sejuk.
Masa kami balik dari Pasar Ramadhan, kak beritahu, nak pergi ziarah kematian. Yang meninggal tu namanya Siti, salah seorang penjaga arwah mak. Masa tu baru pukul 5 petang. Ingatkan tak lama la melawat tu. Tup tup pukul 6.45, kak telefon suruh masak nasi. Pukul 7 lebih, Sk nak gorengkan ikan, melotup pulak api dapo. I is takut, tak jadi goreng ikan. 😅 Tu yang berbuka juadah param dulu.
Malam laaa.. baru makan nasi. Lauknya, Usus rebus cicah air asam tu la.. gulai ikan termenung, ikan goreng, sambal belacan dan ulam pucuk janggus. Kami tiga beranak aje yang balik kali ni. Hurmm.. tak dapat bayangkan, kak duduk seorang dalam usia emas ni. Masa mula-mula mak meninggal dulu, seminggu kak menumpang tidur di rumah sepupu dekat taman di seberang jalan. Bila siang, baru kak balik. Sedikit demi sedikit, kak dah boleh duduk seorang. Mujur kak ramai jugak kawan sebab dulu kak aktif berpersatuan dan merupakan bekas guru kemas.
Hari ni, kami akan bermusafir lagi. Ke mana? Tungguuuuuu 😍
Selamat hari jadi untuk Pak Inche. Kenangan dalam sambut harijadi di kampung. Nikmatnya dapat menikmati hidangan puasa lain dari biasa. Rezeki kak SK sekeluarga. Jauh perjalananan ni dari selatan ke Utara.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesemoga pak inche diberkati selalu...
ReplyDeleteSedapnya usus lembu..kalau Mak Pah, dia suka tu...masak lemak cili api campur daun kunyit...sedap...
ReplyDelete