BELAJAR BUAT DESSERT

Seri Kandi Tanah Jauhar
12

 Assalamualaikum wbt

HARI tu, pelajar Tahap 2 Kursus Penyediaan Makanan, belajar buat dessert. Biasanya, sebelum bermula, pengajar akan tunjukkan demonstrasi dari mula hingga siap. Hasil demonstrasi biasanya akan dihantar ke pejabat.


Puding Karamel.
Masih bulat lagi sebab belum ada yang menjamah. Dalam pejabat ni,  Sk ni jer la yang mental nak snap gambar makanan.  


Belajar buat dua jenis dessert. Yang ni Puding Koktel. Kolej Sk menawarkan dua kursus kulinari iaitu Penyediaan dan Pembuatan Makanan serta Pembuatan Pastri. Bagi kursus Pembuatan Pastri, pelajar akan belajar cara penyediaan pelbagai jenis hidangan pencuci mulut barat dan tempatan serta kuih-muih tradisional. Manakala bagi Penyediaan dan Pembuatan Makanan pula merangkumi cara menyediakan pelbagai jenis menu masakan tempatan dan barat termasuklah juga menyediakan kek dan pencuci mulut.

Penat ya belajar masak ni. Hanya yang bersungguh-sungguh dan ada minat sahaja mampu bertahan sehingga ke akhirnya. Dari awal penyediaan sesuatu bahan untuk dimasak sehingga membersihkan perkakas dan dapur perlu dilakukan. Semua tugasan amali juga perlu disediakan laporan yang akan disimpan dalam portfolio pelajar itu sendiri. Sama jugak kalau dah mula bekerja nanti, akan bekerja dari bawah. Jangan membayangkan terus nak jadi chef selebriti, cari pengalaman dulu barulah akan berjaya ke tahap seterusnya, insyaAllah.

Post a Comment

12Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Cantik dah hasilnya tu. Yang masak kat rumah simple simple pun rasa penat. Inikan nak belajar segala jenis dari siapkan bahan sampai mengemas lagilah penat. Tapi kalau dah minat, semua tu dugaan kecil je :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaaa puding karamel tuuu! Saya setuju dengan kak SK, yang betul betul minat je yang boleh bertahan sampai habis, kalau macam saya ni, bahagian basuh perkakasan je saya minat hahaha >.<

    ReplyDelete
  3. best tu blajar buat dessert...i love dessert hehe

    ReplyDelete
  4. Itu yg bestnya program masak² ni selalu saja dijamu dan jd food tester... tp masa praktikal selalunya pengajar x mkn apa yg pelajar masak... hahaha

    ReplyDelete
  5. bukan senang nak senang...nak masak kat dapur rumah pun bukan tiba-tiba bawang tu dah berkopek, cili dah bertumbuk...semua kena buat ye dik

    ReplyDelete
  6. jadi chef selebriti ni boleh senang terganggu sebab kecaman sana-sini. pujian yang ada pun tak kekal lama. sedapnya dapat makan puding karamel dengan fresh fruits as toppings!

    ReplyDelete
  7. Adoii tu yg saya mls nak masak sgt tu hahha part nak mengemas memang nnagis haah

    ReplyDelete
  8. Itulah juga yang saya perhatikan di sekolah. Kalau guru Kemahiran Hidup buat pertandingan memasak, penilaian dibuat dari mula sampailah ke peringkat membersihkan segala peralatan memasak.

    ReplyDelete
  9. presentation dah menarik...puding karamel tu menarik la...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  10. Masih terasa seronoknye ambil SKM tahap 2. Penat tapi puas hati. Cita² nak buat tahap 3 bila Ahnaff dah sekolah tapi, muncul pulak si gelfren abah yang tak boleh nak ditinggal ni.. haruuuu 🤣

    ReplyDelete
  11. telioq pula tengok puding caremel tu..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!