AYAM SAMBAL & CAPATI

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum WBT

HARI ini, dah masuk tujuh hari bekerja dalam bulan November. Tujuh hari ni, belum merah lagi punch card Sk. Bulan lepas dan bulan sebelumnya, boleh tahan jugak, lebih tiga kali merah. Bulan lepas, sampai lima kali. Sk tak mengaku la SK yang salah. Pukul 6.45 dah keluar rumah tau, tetiba pepagi ada orang turap jalan la... sehingga menimbulkan kesesakan yang luar biasa. Sakit hati dibuatnya... hahaha. Wahhh, Sk sakit hati pun masih mampu ketawa ya. :p

Hari isnin, masak Ayam Sambal. Pagi-pagi, keluarkan ayam dari bahagian freezer, masukkan air dan letak bekas ayam tu di bahagian chiller. Mula nak letak jer di luar, biar dalam suhu bilik tanpa rendam dengan air, tapi risau pulak terlebih lama di luar, nanti ada pembiakan bakteria. Tak pasal-pasal keracunan makanan. 

Jenis-jenis keracunan makanan ni ada beberapa cara tau. Ada yang berubah warna, ada yang berubah bau, ada yang berubah rasa, ada juga yang tak ada tanda. Jadi, nak selamat letak dalam chiller untuk mengekalkan suhu sejuk yang boleh melambatkan pembiakan bakteria.

Balik rumah, ayamnya dah lembut. Kita terus perap dengan garam dan kunyit sekejap, kemudian lumur dengan minyak masak, masukkan dalam Air Fryer. Senang kerja kalau guna AF ni. Jimat minyak tapi elektrik tak pasti la, haha. 


Semalam, ayam sambal tu berbaki dua ketul. Sk beritahu Pak Inche, tak masak lauk lain sebab nak habiskan ayam tu dan nanti tambah telur mata letak kicap aje. Tup-tup, Pak Inche balik bawa capati dengan sup. Dia kata, tak payah goreng telur.


Yassalam, lepas makan nasi, dia terus ajak makan capati.. hurmmm.. terpaksalah Sk makan, isteri mithali la katakan. Pak Inche beritahu, set capati ni dah naik harga. Dulu RM10 dua set, sekarang RM12. Betullah, tengok post sebelum ni , memang RM5 satu set tu (Capati dua keping dan Keema)..Tu takpa, bila Sk tuang keema tu, kuantitinya pun dah dikurangkan, dulu, penuh seplastik. Semalam, macam cair sikit dan Pak Inche kata masam. Agaknya terlebih air asam kot.  Apapun, wassalam jugaklah capati sorang dua keping, burpppp.. rasa nak pecah perut sebab selalu Sk kongsi dengan Iman. Sup tu, Pak Inche kata, nak makan malam ni, takyah la SK masak, hahaha.

Syukur... Alhamdulillah.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. terbayang pulak nak makan chapati dengan sambal sardin

    ReplyDelete
  2. dekat sini dengar berita parlimen bubar pagi esoknya terus ada jln yg tutup nak baiki,selama ni brp lama duk biar je jln berlubang..geram
    capati untuk cuci mulut tu SK lepas makan nasi

    ReplyDelete
  3. sedapnya makan capati dengan keema tu, dah lama tak makan sejak kedai india tu tutup. Sekarang barang dah naik harga, restoran kekalkan harga tapi kurangkan kuantiti :(

    ReplyDelete
  4. tudiaaa...sampai rasa nak pecah perut...lama dah x makan capati

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!