Assalamualaikum WBT
DAH berapa kali nampak ramai Tik Tokers yang kongsi Kari Ayam yang tidak ditumis rempah-ratusnya sebaliknya semua bahan dilebur terus dalam periuk macam nak masak rendang. Dikatakan juga ini adalah resepi Kari Ayam Bangladesh. Sk tak pasti adakah memang ianya resepi asal ibu-ibu dari negara sana atau telah diubahsuai oleh pekerja-pekerja Bangladesh yang datang ke Malaysia. Ialah, penat kerja, nak masak lama-lama di dapur pun penat. Atau mereka nak bawa ke tempat kerja, jadi nak kena masak cepat, terus lebur semua dalam kuali, hahaha.
Bila ramai yang tiru kata sedap, Sk pun ikut terpengaruh tapi setiap kali teringat, setiap kali tu tak ada nak masak kari. Masa borak-borak sambil tunggu Braised Smoked Duck di Restoran Budak Siew Mai semalam, Naza beritahu, dia dah cuba resepi tu dan boleh tahan sedaplah. Kebetulan pulak Sk dah rendam ayam siap-siap untuk masak kari semalam, jadi kita kasik jadiklah!
Sk kurang satu bahan yang agak penting jugak kot iaitu jintan putih. Lain-lain, sama aje macam kita masak kari bertumis tu, tinggal lagi sama ada kita nak tambah sayur-sayuran seperti bendi dan sebagainya yang sesuai masuk dalam kari. Kalau tengok pada rupa, memang seakan dengan kari yang biasa SK masak cuma tekstur bahan tumisan tu agak terapung dan kurang sebati macam jika kita tumis sehingga terbit minyak. Dari segi rasa, tidak kurang juga sedapnya, maklumlah, tukang masaknya pun memang dah semulajadi pandai memasak, kan... hahaha.
Sk sengaja biarkan Pak Inche makan sampai habis baru bertanya, sedap tak lauk kari tu? Pak Inche jawab, sedappp.. sambil angguk-angguk. Berani ke kata tak sedap, hahahaha. Tapi tengok gaya siap bertambah nasi, tentulah betul-betul sedap, kan. Jadi, lain kali kalau rasa malas nak duduk berdiri depan dapur tu, bolehlah lebur terus karinya atau nak lagi senang keroje, masuk aje dalam periuk noxxa, hahaha.
Nampak sedaplah SK, mesti mau cuba...apatahlagi jenis lebur je semua atas dapur... Senang kerja hihi...
ReplyDeleteKreativiti masak-memasak memang unik. Macam-macam caranya. Yang penting sodap!
ReplyDeleteNi dh macam kari terjun ni... x perlu tumis² bagai... tp cantik jugak kejadiannya
ReplyDeleteWah ...namanya tu tak tahan...ðŸ¤Selalu juga nampak kat medsos tentang kari ni..Dulu selalu juga mak saya masak kari ikan versi tak tumis ni.Tapi rempah giling la.Dimasak dengan santan pekat sampai terbit minyak baru masuk ikan bagai & tambah lagi santan..
ReplyDeleteSaya belum pernah tyr
Bagusnya siap ada gambar step-by-step. Boleh la rujuk kat sini lain kali. Terima kasih kongsi gambar & resipi :)
ReplyDelete