Assalamualaikum wbt
SEPANJANG minggu bekerja minggu ini, kami belum makan malam di luar. Gigih Sk hari-hari memasak. Hari ahad, masak Nasi Ayam. Hari isnin masak Kari Sotong. Selasa, tak masak lauk, Pak Inche makan nasi dengan baki seekor sotong dan minta Sk gorengkan kepak ayam. Balik dari kerja selasa tu, ingatkan nak singgah Pasar Malam Tampoi Utama, tapi hujan, jadi tapau bubur dan tiga ketul ayam Marrybrown.
Sotong kalau dimasak kari, karinya kena pekat sikit, tak cair macam kari ikan termenung. Sengaja tak potong-potong sotong tu konon stail kedai nasi kandar. Lepas tu, paksa memasing ambil seorang seekor dan habiskan bahagian masing-masing.. hehehe.
Sotong Masak Kari
Bahan-bahan :
4 ekor sotong dibersihkan dan dikelar
2 sudu Minyak masak
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
3 hiris halia
2 sudu rempah kari (Sk guna daging)
1/2 sudu serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
1 tangkai cili hidup dihiris
1 asam gelugor
1 senduk kecil santan
Garam secukup rasa
Ajinomoto
Cara-cara :
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang dan halia hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, serbuk cili, serbuk kunyit dan sedikit air. Tumis hingga terbit minyak. Setiap kali terbit minyak, tambah sedikit air dan ulang langkah sehingga rempah sempurna masak.
3. Masukkan sotong, asam gelugor, cili hidup dan santan. Kacau cepat-cepat sebab kuah pekat supaya tidak kering dan hangus.
4. Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto, kacau rata dan renih sebentar sahaja. Matikan api.
Siap!!
Sedapnyaaa...nanti nak masak la macam ni...ada banyak sotong dalam fridge tu...
ReplyDeleteAlaaa kak seri, tetiba terliur tengok sotong masak kari. Tapi dlm esbok tinggal 3 ekor sotong je haha
ReplyDeletemenu sotong biasa masak sambal..jarang masak kari..sodap tu dpt sotong gemok2
ReplyDeleteCun, ada idea nak masak. Kari SOTONG.
ReplyDeleteSedap sangat ni... Lama tak makan kari sotong
ReplyDeletepantang lauk kari semua saya makan...lepas ni try masak sotong masak kari..nyumnyum..
ReplyDeleteCicah roti pun sedap ni...
ReplyDelete