SOTONG MASAK KARI

 Assalamualaikum wbt

SEPANJANG minggu bekerja minggu ini, kami belum makan malam di luar. Gigih Sk hari-hari memasak. Hari ahad, masak Nasi Ayam. Hari isnin masak Kari Sotong. Selasa, tak masak lauk, Pak Inche makan nasi dengan baki seekor sotong dan minta Sk gorengkan kepak ayam. Balik dari kerja selasa tu, ingatkan nak singgah Pasar Malam Tampoi Utama, tapi hujan, jadi tapau bubur dan tiga ketul ayam Marrybrown. 


Sotong kalau dimasak kari, karinya kena pekat sikit, tak cair macam kari ikan termenung. Sengaja tak potong-potong sotong tu konon stail kedai nasi kandar. Lepas tu, paksa memasing ambil seorang seekor dan habiskan bahagian masing-masing.. hehehe.

Sotong Masak Kari

Bahan-bahan :

4 ekor sotong dibersihkan dan dikelar
2 sudu Minyak masak 
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
3 hiris halia
2 sudu rempah kari (Sk guna daging)
1/2 sudu serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
1 tangkai cili hidup dihiris
1 asam gelugor
1 senduk kecil santan
Garam secukup rasa
Ajinomoto

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang dan halia hingga wangi.

2. Masukkan rempah kari, serbuk cili, serbuk kunyit dan sedikit air. Tumis hingga terbit minyak. Setiap kali terbit minyak, tambah sedikit air dan ulang langkah sehingga rempah sempurna masak.

3. Masukkan sotong, asam gelugor, cili hidup dan santan. Kacau cepat-cepat sebab kuah pekat supaya tidak kering dan hangus.

4. Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto, kacau rata dan renih sebentar sahaja. Matikan api.

Siap!!

Post a Comment

7 Comments

  1. Sedapnyaaa...nanti nak masak la macam ni...ada banyak sotong dalam fridge tu...

    ReplyDelete
  2. Alaaa kak seri, tetiba terliur tengok sotong masak kari. Tapi dlm esbok tinggal 3 ekor sotong je haha

    ReplyDelete
  3. menu sotong biasa masak sambal..jarang masak kari..sodap tu dpt sotong gemok2

    ReplyDelete
  4. Cun, ada idea nak masak. Kari SOTONG.

    ReplyDelete
  5. Sedap sangat ni... Lama tak makan kari sotong

    ReplyDelete
  6. pantang lauk kari semua saya makan...lepas ni try masak sotong masak kari..nyumnyum..

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih