SIAKAP PANGGANG KUALI DAN SAMBAL SOTONG

 Assalamualaikum wbt

RISAU betul tengok ikan siakap seekor terkejung dalam peti ais. Bila Pak Inche minta masakkan Sambal Sotong, terus rasa nak masak sekali ikan siakap tu, masak Panggang Kuali. Jadi, masing-masing dapatlah menikmati masakan kegemaran masing-masing.


Pertama kali Sk masak Panggang Kuali guna ikan siakap. Boleh tengok masak Panggang Kuali yang lain dalam blog Sk ni iaitu :
Sotong Sambal untuk Pak Inche. Kerana asas masakannya sama, Sk tumis dulu pes cili kering dan bawang sekaliarung, untuk dua jenis masakan ni. Bila pes cukup garing, masukkan pes asam jawa serta garam dan renih sebentar, kemudian baru Sk keluarkan separuh untuk dijadikan Sambal Sotong. Sambal Sotong perlu tambah gula manakala Panggang Kuali, perlu tambah santan dan Sk masukkan juga daun kunyit. Jimat masa, jimat tenaga.. bijak... bijak... 🤭


Post a Comment

3 Comments

  1. Aduh..sambal sotong tu mengancam betul...kat rumah ni kena less cili sbb Pak Zain sakit peyut

    ReplyDelete
  2. Adil, masing masing dapat makan masakan masing masing. Memang bijak kak, boleh olah bahan jadi dua masakan. Tambah apa yang perlu.

    ReplyDelete
  3. nampak sedap siakappp tu, ada sambal sotong. makan bertambah nasi ni, kalau huda hahaha

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih